2. 5. 2015 / Glasba

Dokumentarni film: Afro-American Work Songs in a Texas Prison (FolkStreams.net)

Folkstreams.net je spletna stran, ki se predstavlja kot arhiv kulturne zgodovine (na prvem mestu ameriških korenin). Deluje pod okvirom Folkstreams Inc. iz Virginie in se uspešno povezuje s okoliškimi knjižnicami ter univerzami in tako preko spleta omogoča ogled mnogoterih arhivskih posnetkov, ki bi se sicer težko tržili zaradi nedefinirane osnove in slabih tehničnih pogojev (v večini primerov manjkajo imena nastopajočih, pogosto se jih tudi težko razume zavoljo same kvalitete filma ipd).

 

Te so v večini krajše narave, zakar bi lahko zopet iskali razlog v tehničnem razvoju filmske produkcije, a so tako manj časovno zahtevni, obenem pa s svojo preprosto naravo ponujajo bogat vpogled v polje kulturne dediščine in razmer, s katerimi so shajali.

 

Predvsem zanimivo pa je spremljati vlogo glasbe, ki je imela v tem okolju sociološko gledano drugačno vlogo kot jo ima danes.

 

Spletna stran je sama po sebi namenjena predvsem raziskovanju kulturne dediščine, za kar je poskrbljeno v visoki meri. Filmi imajo pogosto obenem tudi dostopne transkripte in jih je tako moč razumeti tudi v pisani besedi.

 

Dostop do spletne strani: http://www.folkstreams.net.
Priporočeni posnetek:
Afro-American Work Songs in a Texas Prison

Darrington-Farm-Prison-1