23. 1. 2020 / Glasba

Začela se je 6. edicija festivala MENT (5.–7. 2020)

V sredo se v Sloveniji pričenja glasbeno leto 2020. Festival MENT se je tekom zadnjih nekaj let vzpostavil kot legitimen začetek leta in postal festival, ki je več kot samo glasbeno-industrijsko vozlišče. MENT je danes eden izmed stebrov domačega kulturno-kreativnega polja: s svojim obstojem svet pripelje v Slovenijo in slednjo predstavi svetu. 

6. edicija festivala bo gostila kar 81 glasbenih izvajalcev, bendov, didžejev in producentov, od tega 28 domačih ustvarjalcev (kompilacija Slovenian moMENT). Festival je letos še razširil svoje dogajalne prostore in se tokrat udejanja na kar 14 koncertnih prizoriščih po Ljubljani (Kino Šiška, klubi po Metelkovi, Ljubljanski grad, K4, Orto bar, Stara mestna elektrarna, Kinoteka, BIG NOSE, Dvorana dijaškega doma Tabor, Dobravaga).

Festival je svojem bistvu razdeljen na konferenčni in koncertni del. Poleg teh dveh osnovnih gradnikov se izvaja še ogromno obfestivalskih dogodkov, od posebnih večerij, pogostitvenih predstavniških sprejemov različnih narodov (letos Francozi, Rusi, Čehi in Avstrijci) do kopice ustvarjalnih delavnic.

Dogajanje je tekom treh dni zgoščeno in terja od obiskovalcev resno pripravo. V ta namen je ekipa MENT-a tako kot vsako leto prej pripravila tudi aplikacijo MENT, ki močno olajša organizacijo ogledov želenih konferenčnih omizij in glasbenih nastopov.

SREDA (5. 2.)

MENT se tako kot vsa leta doslej začenja v Kino Šiška, domicilnem prostoru festivala. Prvi dan se otvarja z omizjem »Pozor, prihaja HEMI«. Beseda bo tekla o novi finančni perspektivi Evropske unije, ki zvišuje sredstva na področju glasbe, in o tem, kako se bodo s tem spoprijeli manj razviti glasbeni trgi. Temu sledijo štirje težko pričakovani glasbeni nastopi. Prvi nastop večera bo v Katedrali pripadel ukrajinski glasbeno-gledališki vseženski etno zasedbi Dakh Daughters, njej pa bo v istem prostoru sledil prvi protagonist festivala, Londončan Henry Wu aka Kamaal Williams, ki bo večjo dvorano KŠ napolnil s svojo unikatno mešanico funka, jazza in klubske muzike. V manjši dvorani KŠ, Komuni, pa bomo priča nastopu turških groovy mojstrov Lalalar in domačim še nedavnim klubskim maratoncem Pantaloons.

ČETRTEK (6. 2.)

Četrtek je z vidika obsežnega konferenčnega dogajanja najzahtevnejši dan. Konference bodo potekale na kar petih prizoriščih, od tega bodo štiri v Hotelu M, sosedu Kina Šiške. Ta dan bomo lahko tako prisostvovali različnim dogodkom hitrega mreženja (mednarodni festivali, slovenski klubi in domači organizatorji, …), obiskali vedno vabljivo Poslušalnico, spoznavali pretočne storitve (Kako se deli prihodek tvojih streamov, Streaming za neuveljavljene, …), se pogovarjali o stanju in perspektivah Ex-YU trga, se seznanili s konceptom in prakso trajnostnega razvoja glasbenika, prisluhnili zgodbi založbe svetovne glasbe Glitterbeat, pogledali v domače in tuje klube in se ukvarjali z oblikovanjem strategij za bende.

Koncertni del četrtka se bo pričel v Kino Šiška z nastopom Inturista, čudaškega ruskega new wave glasbenika in nadaljeval z litvanskimi lo-fi in temačnimi elektrončkarji SOLO ansamblis. V dvorani Dijaškega doma Tabor bi znala posebej navdušiti simpatična Avstrijka Alicia Edelweiss na ukuleli, tej pa bodo med drugim sledili Wild Strings Trio s hudo etno epopejo. Medtem ko bosta v Stari mestni elektrarni muzicirali intimni All Strings Detached, bo v Orto baru z nastopom garažnih indie rokerjev Buč Kesidi že vrelo. Kasneje bo v Ortiču nastopila tudi izredno zanimiva makedonska funk zasedba Funk Shui. Metelkovsko klubovje bo ta večer prav tako polno intrigantnih muzicistov: naj izpostavimo britanske Black Country, New Road, ki so resnično unikatna in ganljiva mešanica alter rocka, jazza in govorjene poezije. Ob njih je absolutno treba izpostaviti tudi beloruske Molchat Doma, ki navdahnjeno podajajo izročilo synthovskih in post-punkovskih osemdesetih. V Menzi bodo na krilih odličnega novega albuma Pop ob istem času ružili domači Čao Portorož, po polnoči pa ne gre v CH0 zamuditi romunskega benda Balkan Taksim, ki tradicionalne ritme združuje s sodobnimi (elektronskimi) glasbenimi žanri.

PETEK (7. 2.)

Na zadnji dan se zavoljo četrtkovih koncertov, ki se bodo zavlekli dolgo v noč, konferenčni del pričenja šele malo pred opoldnevom. Ta dan bosta v ospredju pogovora z booking mojstrico Clémence Renaut in starosto britanske glasbene industrije Robom Challicem. Posebej zanimiv zna biti tudi odziv booking agentov na tisto, kar bodo slišali prva dva dni festivala, zanimiva pa zna biti tudi predstavitev mlade srbske scene, ter omizje, ki bo tematiziralo vlogo in perspektive glasbenega piarja v digitalni dobi. Ob veliki rasti festivalov v srednji in vzhodni Evropi pa se bomo seznanili s tem, kaj te ponujajo napram festivalom v zahodni Evropi in s čim jim lahko konkurirajo.

Glasbeni del petka se pričenja že zgodaj popoldne z DJ nastopi v razmeroma frišni ljubljanski ploščarni Big Nose. Razmeroma zgodaj se začenja tudi program na Ljubljanskem gradu, ki se je lansko leto izkazal kot naravnost odlično prizorišče. Na Gradu bo nastopila kopica mikavnih glasbenih imen. V grajski kapeli bomo lahko občudovali fascinantni glas Zvezdane Novaković, v skalnatih nedrjih Gradu pa bo muziciral yorkovski pop melanholik Bernhard Eder. Čudovito prenovljena in akustično odlična Hribarjeva dvorana bo gostila poljske post-punkerje Trupa Trupa, magičnega Britanca Skinny Pelemba in domače neo-soulaše Wckd Nation. V stari mestni elektrarni bodo ob istem času igrali zasvajajoče poslušljivi prav tako soulovski People Club. Ortič bo ta večer v znamenju domačih matadorjev alter rocka Demolition Group, Menza pa bo gromela pod hrupi Damirja Avdića, Šajzerbiterlemon in Body Says No. Gromka bo ta večer in to noč odmevala v različnih spektrih indie rocka (Klinika Denisa Kataneca, Petrol Girls, Gnoomes, …), Gala halo pa bodo napadli trap mladci Zicer inc., Channel Zero bo odmeval v trših ritmih (analognega) tehna in elektra (Shekuza, Bratři, …). Festival in noč se bosta z live nastopom Terranigma in DJ nastopom dvojca Dekmantel Soundsystem končala v K4. 

Celoten program letošnjega festivala si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.ment.si/sl/

                                                                                                              
MENT Ljubljana