13. 8. 2015 / Glasba

Laibach že naslednji teden v Severni Koreji!

Zasedba Laibach bo kot prva zahodna skupina naslednji teden (19. in 20. avgust) nastopila v Severni Koreji. Že vse od objave te informacije se okoli tega predvsem po svetovnih medijih dviguje veliko prahu. Mnogi razumejo to gesto kot nekakšno podporo totalitarnemu režimu Severne Koreje. Med tistimi, ki je npr. v tem primeru že pred časom brcnil v prazno, je tudi načeloma lucidni ameriški komik John Oliver. Za razliko od njega je N’toko v Mladini spisal odličen komentar na temo nastopa zasedbe v Severni Koreji in umestil koncert v kontekst njihovega dozdajšnjega delovanja, ob tem pa zahodnemu človeku nastavil zrcalo njegove normalnosti.

 

– – – N’toko – “Pjongjang mediji” (31. julij, Mladina): http://www.mladina.si/168358/pjongjang-mediji/

 

/”Enter Laibach. Trboveljska skupina je v vsej tej poplavi totalitarnega snuffa vedno trdila ravno obratno od mainstreama: še totalitarizem je bolj sproščen in zabaven kot vaša svoboda! Našemljeni v točno take brkate diktatorje, kakršne si zahodnjaki predstavljajo naslikane na zidovih totalitarnih držav, so se svojih tem lotili s smrtno resnostjo – pristop, ki jih ni naredil le pronicljivejše od zahodnih zabavljačev, ampak tudi zabavnejše. V Jugoslaviji, ki je svoje prebivalce ves čas pumpala s propagando o tem, kako svobodni so v primerjavi z ljudmi onkraj severnih meja, so si nadeli nacistične uniforme in vso komunistično propagando predelovali v simbole fašizma. Kot bi hoteli reči: »Ne slepite se, da ste kaj boljši od nacistov!« In leta 2015, ko se kapitalistični zahod vzvišeno posmehuje totalitarizmu Severne Koreje, gre Laibach prav tja. Ko je BBC-jeva novinarka iz Ivana Novaka na vsak način poskušala izvleči priznanje, da s tem podpirajo nedemokratični režim Kim Jong Una, ji je ta v pravi laibachovski maniri odvrnil, da so vsi režimi, v katerih nastopajo, nedemokratični. Prebivalci Severne Koreje so ljudje kot vsi drugi, nikar se ne imejte za kaj boljše.”/

 

– – – John Oliver – “Laibach goes to the North Korea”: https://www.youtube.com/watch?v=yeygA-n7AEo

 

——–

 

Laibach so v promocijske namene nastopa včeraj izdali priredbo skladbe “We will go to Mt. Paektu” severnokorejske dekliške pop zasedbe Moranbong Band.

 

                    
Laibach