28. 12. 2015 / Glasba

Kratkice 53. tedna, 2015 #1: Broken Lock, Hexenbrutal Trio, Koromač, NeSeBat, Nikki Louder, Nina Hudej, Olfamož

Broken Lock – Unicorns We All Chase: o
Črnomeljski Broken Lock so ob dvajsetletnici obstoja izdali svoj četrti studijski album. Unicorns We All Chase je težkokategorniška žanrska mineštra, ki jo odlikuje garažna surovost, poslušljivo neposlušljivi polomljeni ritmi, filingaški vmesni ambientalni pejsaži in lucidna družbenokritična besedila, ki se osredotočajo na človeka in njegov (ne)smiselni položaj v današnjem svetu. Glasbena komora za udarnosti željne. J. P.
Celoten album: https://zars.bandcamp.com/album/unicorns-we-all-chase

 

———————————————————————————————————

 

Hexenbrutal Trio – Hexenbrutal Trio: +
Brutalca Hexenbrutal sta se za tokratni posnetek v živo izštekala. Ves trušč, hrup in ostalo (ne)prijetno zvočno kletje je postalo akustično. Lepo je, da poklonu za slednji koncept nemudoma sledi tudi poklon za rezultat. Hexenbrutal Trio, razširjena zasedba, ki močno temelji na godalih in ostalih izvenžanrskih inštrumentih za imitiranje siceršnjega hrupa, je namreč ustvarila ploščo čudovite glasbe, ki je hkrati lepa in grda, prijetna in strašljiva, tiha in glasna. Dosežek brez pare. T. K.
Celoten album: https://hexenbrutal.bandcamp.com/album/hexenbrutal-trio

 

———————————————————————————————————

 

Koromač – Punk Enough?: o
Predlanskoletni klubski maratonci z istoimenskim debijem ušesom nastavljajo obilen konglomerat več žanrov, kot jih znate našteti. Heavy prog, free jazz, hardcore punk, powermetalski kitarski riffi in avantgardni koncepti so samo tista zvočja, ki jih prepoznamo iz prve. In slednja so zvezana v organske, tekoče pripovedi, ki pa kljub širokopotezni naravnanosti večkrat izpadejo, ironično, navadne. T. K.
Celoten album: https://koromach.bandcamp.com/album/punk-enough

 

———————————————————————————————————

 

NeSeBat – On NeSeBat pas dans l’espoir du succès: o
Zasedbo NeSeBat je sestavljena iz samih starih znancev domače alternativne krajine. Čeprav slišan nov plošček (pre)večkrat izpade, kot da je samemu sebi namen oz. da je namenjen predvsem zabavi članov samih, je obenem potrebno poudariti spretno glasbeno sprehajanje po ne nujno vedno kompatibilnih žanrskih naperjenostih. Za vse tiste, ki želijo v enem ploščku slišati uspešno kombinacijo bluesa, reggaeja pa tudi direktnejših žanrskih variacij punka, hardcorea in post-punka. J. P.
Celoten album: https://zars.bandcamp.com/album/on-nesebat-pas-dans-lespoir-du-succ-s

 

———————————————————————————————————

 

Nikki Louder – Trout: o
Kamniški noise rock trio je na najnovejšo izdajo združil osem zgoščenih izbruhov hrupa. V  slabih sedemindvajset minut trajajoče potovanje po turobnih stepah noise rocka so Nikki Louder zapakirali paniko zganjajoče kitare, ščepec industrial noisea ter ameriško zveneče bas in bobne. Četudi se album občasno sliši kot dokaj tipičen predstavnik zapuščine 90s noise rocka, pa sta močna izvedba ter vokal, ki nam kriči, kot nezakonski sin Kurta Cobaina in Zeda iz Policijske akademije, močna “teaserja” za prihajajoči januarski koncert. L. S.
Celoten album: https://zars.bandcamp.com/album/trout

 

———————————————————————————————————

 

Nina Hudej – Disclaimer Null: +
Disclaimer Null označuje poskus oblikovanja svojevrstne klubske elektronike glasbene producentke Nine Hudej. V mešanici ambientalne, noise in techno glasbe njeni pulzični in doneči elektronsko generirani zvoki deloma spominjajo na bližnje poslušanje napetosti daljnovodov, ki pa z razvojem tehnoidnih ritmov kujejo gonilo izkušnje poslušalskega zanimanja. Nina Hudej prikaže manj agresivno noto Lifevutterjevega pristopa k albumu Siclair, ki uspe navdušiti ne z odrezavostjo, temveč s temačnimi ambientalnimi prehajanji znotraj samih komadov. A. P.
Celoten album: https://soundcloud.com/kamizdat/sets/disclaimer-null?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook

 

——————————————————————————————————-

 

Olfamož – Hupam, da ste dobro: +
Za imenom Olfamož se skriva multiinštrumentalist Andrej Fon, ki se je s pomočjo skozi leta nabranih muzikalnih poznanstev ustvaril žanrsko, inštrumentalno in tematsko pestro ploščo na kateri se vrhunski domači glasbeniki kot so Vitja Balžalorsky, Ivo Podržaj, Ana Kravanja, Samo Kutin in Jaka Berger znajdejo v epskem skupnem projektu. Na njem eklektično preskakujejo med tako zvočno kot kontekstualno večplastnimi ciničnimi pripovednimi odseki, nepričakovanimi žanrskimi preobrati ter improvizatornimi eksploracijami, ki skupaj tvorijo eno najbolj ambicioznih plošč domače alternative. M. M.
Celoten album: http://zars.bandcamp.com/album/hupam-da-ste-dobro

                              
a3565954793_10