31. 12. 2021 / Glasba / Recenzija

Kratkice (52. teden): .travnik, Adele, SBO

.travnikPUBECI NE JOČEJO (avg ’20, samozaložba):
Štajerski pop trap pubeci .travnik so konec letošnjega poletja izdali prvenec PUBECI NE JOČEJO, ki sodobne zvočne izraze spaja z brutalno čustveno odprtostjo in senzibilnostjo. Mlade duše se ranjenih src ne sramujejo, ampak iz njih napajajo svojo kreativno moč, ki v otožnih in melanholičnih glasbenih strukturah zveni tako sladko, kot že dolgo ne. PUBECI NE JOČEJO ali variacija na emo v letu 2021. J. P.

Skladba “Leti” (feat. MATTER):


Adele30 (nov 21′, Columbia / Melted Stone):
30 je že četrti album britanske pevke, tekstopiske in skladateljice Adele, ki je tako kot njegovi predhodniki poimenovan po starosti, v kateri je pisala skladbe na albumu. Tokrat se zdi, da nas spušča še posebej blizu. Že uvodna Strangers By Nature odkriva večplastno doživljanje medosebnih odnosov, vrtiljak čustev pa nas pripelje tudi do My Little Love, kjer je Adele najbolj ranljiva, saj vsebuje odlomke čustvenega pogovora med njo in sinom. Če smo bili doslej Adele vajeni v bolj počasnih skladbah in ob minimalni (po navadi klavirski) spremljavi, je produkcija tokrat izrazito barvita; postreže nam z nekaj gospelovskimi harmonijami, med skladbe pa se ujame tudi nepričakovan reggae groove (Cry Your Heart Out). Izjemno odrasel izdelek, ki Adele upravičuje kot eno največjih vokalnih interpretk našega časa. E. V.

Skladba “Easy On Me”:


SBOTRANS (mar 21′, SonicTribe):
Prvi dolgometražec trap kolektiva SBO je dobrega pol leta po prvem poslušanju še bolj izjemno delo. Če so bile prve izdaje SBO-jevcev bolj ali manj vezane na raznotere uzvočene transgresivne eskapade, je tokratni album pravi Gesamtkunstwerk, ki tudi za nazaj marsikaj osmisli. TRANS je v prvi vrsti oda Ljubljani in žmohtna pripoved o njeni milenijski generaciji, otrocih slovenske tranzicije. Ta je lucidno posredovana tudi preko številnih (glasbenih) referenc in intertekstualnosti, vse to pa se ob izjemno raznoliki govorici mešanih registrov in hedonističnih (after)parti ter introspektivnih štorijah SBO-jevcev ziblje v zvočnem dimu zasanjane in nostalgične plesne klubske elektronike. Transmisija je uspela. J. P.

Skladba “Ljubljana je Berlin”:

     
Kratkice (52. teden) .travnik, Adele, SBO