29. 12. 2022 / Glasba / Recenzija

Kratkice (52. teden): Fontaines D. C., Kendrick Lamar

Fontaines D. C.Skinty Fia (apr ’22, Partisan Records / Rough Trade Records):
Tretji album dublinškega kvinteta je logično nadaljevanje prvih dveh, ki sta pred dvema oz. tremi leti navdušila svetovno glasbeno javnost. Fontaines D. C. so tokrat ustvarili še bolj polnokrven in zrel arhetipski post-punk album, ki kajpak vsebuje vse značilnosti žanra, a kvalitetno narejen harmonični preplet spevnih melanholičnih riffov in vseobsegajočih bogatih temačnih bas linij nikakor ne dolgočasi ob “že znanem”. Ob poslušanju imamo občutek, da zvočna plast albuma nenehno sledi in podpira iskren narativ vokalista Griana Chattena, ki v gostobesedni maniri in z značilnim irskim naglasom obdeluje teme od hrepenenja do odtujitve, od ljubezni do avtentičnosti. Dolgometražec, ki uspe ujeti težo življenja. J. P.

Skladba “Jackie Down The Line”:


Kendrick LamarMr. Morale & The Big Steppers (maj ’22, PGLang / Top Dawg Entertainment (TDE) / Aftermath Entertainment / Interscope Records):
Peti album raperja iz Comptona je do sedaj njegovo najbolj osebno delo. Po zvočni plati gre za izčiščeno in neposredno, a eklektično stvaritev, ki hip hop prepleta in prelamlja z elementi free jazza, R&B-ja in soula. Besedilno se Lamar v njemu lastnih različnih vokalnih tehnikah in intonacijah loti analize svojih strahov, bolečin in problemov, vse od nezvestobe do težav pri spopadanju s slavo. Vse to obdeluje v ozadju številnih drugih družbeno-socialnih tem. Album, ki na poslušalca deluje zdravilno. J. P.

Skladba “Die Hard”: