8. 11. 2021 / Glasba / Recenzija

Kratkice (44. teden): Andy Stott, Connan Mockasin & Ade, Gojira, Yves Tumor

Andy StottNever the Right Time (apr  21′, Modern Love):
Andyjev enajsti album je nadaljevanje njegovega desetletnega ustvarjanja avantgardno eksperimentalnega elektronskega bita. Gre za zvok, skrit v eksistenčnih ponazoritvah, ki ustvarjajo temo in izolacijo vsakdanjega življenja. Izobilje upočasnjenih elektro bitov in mračno zavitih synth zvokov se zlagoma vtiskuje v glavo poslušalca. Še en album, nastal v časih korone, ki slika zaprtje človeka in poskus ponovne vrnitve ter borbe z melanholijo. M. D.

Skladba “Hard To Tell”:


Connan Mockasin & Ade – It’s Just Wind (jul 21′, Mexican Summer):
Nadrealistični podanik ljubezni Connan Mockasin skupaj z očetom Adom odide v Marfo, Teksas, kjer se končno lotita zadanega načrta o skupnem projektu in izdata album It’s Just A Wind. Naslov skozi svojo brezpomenskost odpira album, kjer se skozi besedila poigravajo teme vsakdana z veliko mero humorja in sproščenosti. Melodija, ki spremlja netreniran glas Ada, gre od zakajenega ritma do melanholičnega, vmes pa nas ekstatično pelje tudi do funka. »Edge of Darkness« nam nostalgično pričara vzdušje komada Maggot Brain od Funkadelic in vrže v strašne (ali strastne?) sanje. M. R.

Skladba “Edge of Darkness”:


GojiraFortitude (apr 21′, Roadrunner Records):
Progresivne kitarske podlage, čvrsto metrično obarvani bobni in precizne bas linije so sedmi album Gojire Fortitude uvrstili visoko na lestvici metal izdaj v tem letu. Mračna groove metal barvitost pa prinaša kaotične tekste in izrazite bobnarske udarce, ki so za razliko od njihovih prejšnjih albumov povsem revolucionarni. Katarzo so dosegli z vešče predelanimi umirjenimi deli, ki jih najdemo v vseh skladbah. M. D.

Skladba “Amazonia”:


Yves TumorThe Asymptotical World (jul 21′, Warp Records):
Obsesija in ljubezen ter tragičnost, ki jo stanje zaljubljenosti prinaša, se odraža v prizmični podobi izjemnega Yvesa Tumorja. Psihedelično vzdušje zasanjanega popa, shoegaza in goth rocka priča o mučenju, ki ga doživljamo na vlakcu ljubezni. Stiska in brezizhodnost se predvsem čuti v pesmi Tuck, na kateri se mu pridruži noise duo NAKED. Yves poslušalca vzame k sebi in ga s svojo glasbeno naracijo pogoltne v juho prikritega. Za dodatno čutno popotovanje pa poskrbijo prebliski, ki spominjajo na My Bloody Valentine, Crystal Castles, Bloc Party, Tame Impala in Blood Orange. M. R.

Skladba “Jackie”:


Lektoriral: Miha Zemljič

Andy Stott – Never the Right Time
Connan Mockasin & Ade - It’s Just Wind
Gojira – Fortitude
Yves Tumor - The Asymptotical World