19. 10. 2022 / Glasba / Recenzija

Kratkice (42. teden): Beach House, Big Thief, Jenny Hval

Beach HouseOnce Twice Melody (feb ’22, Bella Union): 
Osmi studijski album ameriškega dream-pop dueta Beach House se še vedno napaja v raznoliki paleti sintetičnih zvokov, ki ustvarjajo večplastno glasbeno celoto. To je prvi album, pri katerem sta Victoria Legrand (vokaliskta) in Alex Scally (kitarist in klaviaturist) tudi glavna producenta, svoj kreativni odtis pa puščata v majhnih detajlih, ki se pojavljajo v ozadju bogate instrumentacije in jih postopoma odkrivamo pri vsakem novem poslušanju. Album je dramaturško členjen na štiri poglavja, ki nam prek sanjajočih besednih podob rišejo skorajda filmski svet, ki ga lahko ustvarita le mehkoba in plavajoče melodične linije pod imenom Beach House. E. V.

Skladba “Once Twice Melody”:


Big ThiefDragon New Warm Mountain I Believe in You (feb ’22, 4AD):
Ameriški kvartet Big Thief se na svojem petem studijskem albumu predstavlja s kar dvajsetimi novimi skladbami. Zasidrane v organski zvok, ki spaja akustično in preparirano kitaro z neakustičnimi instrumenti in širokim naborom tolkal, se z enostavno lahkotnostjo dotikajo problematik, ki nas obdajajo. Ob tem prihaja na površje inovativnost pevke in tekstopiske Adrianne Lenker, ki s svojo pozornostjo do na videz nepomembnih vsakdanjih dogodkov in z nežnim vokalom iz nas izvablja otroško igrivost, za katero se zdi, da smo nanjo že davno pozabili. Neizmerna želja po otroškem odkrivanju glasbenega sveta se kaže tudi v neobremenjenih aranžmajih in spretnih melodičnih postopih, ki se sicer dotikajo korenin ameriške country glasbe, a jim produkcijske ideje dodajo pravo mero modernosti. E. V.

Skladba “Simulation Swarm”:


Jenny HvalClassic Objects (mar ’22, 4AD):
Osmi album Norvežanke Jenny Hval je eden izmed glasbenih vrhuncev letošnje prve polovice leta. Plošča Classic Objects je mikaven art pop v najboljšem pomenu besede, sestavljen iz izčiščenih, sanjavih in organskih melodičnih zvočnih struktur, ki na poslušalca delujejo terapevtsko in meditativno. Pop za glasbene sladokusce. J. P.   

Skladba “Year of Love”:

          
KRDR_web_kratkice