2. 10. 2022 / Glasba / Recenzija

Kratkice (40. teden): Black Country, New Road, Fiji3000, Leon Bridges & Khruangbin, Yung Lean

Black Country, New RoadAnts From Up There (feb ’22, Ninja Tune):
Drugi album angleške zasedbe BC,NR je še boljši od njihovega že tako fenomenalnega lanskoletnega prvenca. Gre za tip dolgometražca, ki (čeprav ni nedostopen za poslušalca) ga ni enostavno popredalčkati. V njem se namreč eksperimentalni art rock prepleta z elementi melodičnega komornega popa in klimaktičnimi post-rockerskimi stopnjevanji in zaključki. Vse skupaj pa je še dodatno začinjeno z zdaj že znanim, a še vedno neverjetnim čustvenim podajanjem besedil pevca Isaaca Wooda. Originalno. Mojstrovina. J. P.  

Skladba “The Place Where He Inserted the Blade”:


Fiji3000 – Plavo okno (jan ’22, samozaložba):
Fedja Saksida aka Fiji3000 v svojem prvem samozaložniškem albumu Plavo okno, ki je naslednji korak po kratkometražcu Lorca, gradi celovito premišljen glasbeni koncept skozi vedno ganljivo poezijo Daneta Zajca. Pesmi črpa iz Zajčeve knjige Jezik iz zemlje. Saksida recitira, zarepa ali zapoje poezijo, do katere sicer pristopa resno in kritično, vendar v tem albumu tudi nasprotno. To dihotomijo prikaže z uporabo auto-tuna, ki resnost spreminja v ironičnost. V instrumentalu je eksperimentiral z mešanjem hyperpopa, trapa in emo-rockerskih riffov. Pri končni izvedbi mu je pomagal Jure Anžiček. M. R.

Skladba “Vera”:


Leon Bridges & KhruangbinTexas Moon (feb ’22, Dead Oceans):
Texas Sun, kratkometražni album Khruangbinov in Leona Bridgesa, ki je izšel dve leti nazaj, je končno dobil še svojo drugo polovico, in sicer Texas Moon. Letalci se vračajo z nežnim večernim poletnim vetričem. Namesto dnevne zasanjanosti nas pričaka večerna romantičnost. Laura Lee s svojimi bas linijami vedno znova vzpostavlja misteriozno igrivost, ki poslušalca pahne v najbolj tajne kotičke njegovega mišljenja in hrepenenja. Ta album na tople in dišeče pomladne dneve vname še tako ravnodušno srce. Glas Leona Bridgesa zveni globlje in se nagiba bolj k soul spevnosti kot country artikulaciji, čeprav ohranja svoje lokalne korenine. M. R.

Skladba “B-Side”:


Yung LeanStardust (apr ’22, World Affairs):
Švedska žalostna trap ikona po dveh letih zavija v drugačno eksperimentiranje, ki razbija estetiko poznanega. Čeprav prej v drugačnih formi, nam je Yung Lean znan po tem, da z ustvarjanjem nenavadnih skladb vzpostavlja nova merila in narekuje smer glasbe mlajših generacij. Album se odpre z new-wave komadom »Bliss«, ki ga je posnel skupaj z FKA Twigs, in takoj za njim s skladbo »Trip«, ki bi jo z lahkoto postavili v kakšen prejšnji album. Kasnejši komadi potrebujejo malo več časa, da se na njih navadimo. Po zgoraj povedanem se nam poraja zanimivo vprašanje, ali bo to delo res vzpostavilo nova merila ali bo album samo vmesni poskus nečesa novega. M. R.

Skladba “Trip”:


Lektoriral: Grega Pignar

Black Country, New Road - Ants from Up There
Fiji3000 - Plavo okno
Leon Bridges & Khruangbin - Texas Moon
Yung Lean - Stardust