24. 1. 2021 / Glasba / Recenzija

Kratkice (4. teden): Future Islands, Ólafur Arnalds, Róisín Murphy, Taylor Swift

Future IslandsAs Long As You Are (okt 20’, 4AD)
Baltimorski synthpop kvartet končno stopa iz megle s svojim šestim albumom, ki pozdravlja s skoraj zdravilnim občutkom nostalgije.  Markantni pevec Samuel s svojim melanholičnim narativnim glasom pospremi tokrat bolj umirjeno vzdušje. Preprosta in hkrati zapeljiva bas linija, ki je replika na angleške new waverje New Order, nas nezavedno očara in kar naenkrat smo zasvojeni. Skozi iskanje vmesnosti med idealnim in realnim besedila kličejo k iskrenosti, ki je možna samo z minevanjem. Za lažjo pot do osebne resnice je zato tukaj po oblakih drseča skupina, ki s svojo sentimentalnostjo oblikuje topel prostor okoli nas. M. R.

Skladba “For Sure”:


Ólafur Arnaldssome kind of peace (nov. ’20, Decca)
Najnovejši izdelek islandskega skladatelja in producenta se opira na njegov značilni ambientalni zvok, poln mehkih godal in nežnega klavirja. Prepletanje akustičnih in elektronskih glasbenih niti se povezuje v skupno mehkobo zvoka, ki tvori pobeg od kaosa zunanjega sveta in nudi trenutek za samorefleksijo. Med sodelujočimi na albumu najdemo britanskega elektroničarja Bonoba, nemško pevko in producentko Josin ter islandsko pevko Jófríður Ákadóttir (JFDR). Tako se vrača stari dobri Olafur, ki s svojo muzikalno mojstrovino lajša trenutke osamljenosti. E. V.

Skladba “We Contain Multitudes (from home)”:


Róisín MurphyRóisín Machine (okt 20’, Skint Records)
Murphyjin zakon nas spet zadene s svojim retro disko utripom. Vroči simulacijski vzdihi, dramatične narcistične strune in ljubosumni evforični ritmi gradijo neustavljivo celoto. Kraljica plesišča je svoj peti album sestavila iz singlov, ustvarjenih v preteklih osmih letih, ki so tukaj, da nas razvedrijo in popeljejo iz eksistencialnih kriz. Energična grenko-sladka osebna izpoved ovita v Róisínin jazzovski glas namreč pravi, da konca še ni blizu, a ko ta nastopi, bo srečen – verjetno zaradi njenih voljnih plesnih himn, ki bodo služile kot zvočna podlaga poslednjemu žuru. M. R.

Skladba “Something More”:


Taylor Swiftevermore (dec ’20, Republic)
Če nam 2020 že samo po sebi ni prineslo dovolj presenečenj, je za enega izmed njih tik pred iztekom leta poskrbela Taylor Swift, z izdajo že drugega albuma v tem letu: evermore. Žanrsko sestrska izdaja predhodnemu folklore se prav tako napaja v akustičnih folk aranžmajih in v ospredje zopet postavlja pevkino izredno pripovedno in skladateljsko moč. S pozornostjo za detajle v umetniški izraz pretvarja vsakdanje težave običajnega dekleta, čeprav sama to že nekaj let ni več. Naravnost in iskrenost ponovno dopolnjujejo sodelovanja z The National, Bonom Iverjem in trojico HAIM. Taylor po nekaj mesecih spet navdušuje. E. V.

Skladba “willow”:

Future Islands - As Long As You Are
Ólafur Arnalds – some kind of peace
Róisín Murphy - Róisín Machine
Taylor Swift – evermore