20. 9. 2020 / Glasba / Recenzija

Kratkice (38. teden, 2020): Charli XCX, Run The Jewels, The 1975

Charli XCXhow i’m feeling now (maj 20′, Atlantic / Asylum):
Pandemija koronavirusa je marsikaj obrnila na glavo, tudi svet Charlie XCX. Če smo bili od nje pred leti navajeni pompoznih catchy pop bangerjev, je življenje v izolaciji uporabila za stvaritev čisto posebnega albuma. Karantenska občutja negotovosti, anksioznosti in osamljenosti je v navezavi s samospoznavanjem spremenila v intimistično avantgardno hyperpop delikateso, ki predstavlja odtis in obliž aktualnim prekarnim časom. J. P.

Skladba “forever”:


Run The JewelsRTJ4 (jun 20′, Jewel Runners / BMG):
Čeprav sta Killer Mike in EI-P četrti album RTJ4 posnela še pred grozljivim umorom Georgea Floyda in vseobsežnimi protesti po ZDA, sta prav z njim ujela grozo, bes in žalost današnje razdeljene Amerike, ki je žal še vedno prežeta z rasizmom, sistemsko revščino in militantno policijo. Plata je polna udarnih, agitirajoče zvenečih beatov ter skrbno izbranih in prodornih, a melanholičnih posamplanih poslastic. Album, ki na najbolj markanten način združuje družbeno kritiko in glasbo ter pokaže, da sta punk in rap le dve strani istega kovanca. J. P.

Skladba “Ooh LA LA”:


The 1975Notes on a Conditional Form (maj 20′, Dirty Hit / Polydor) :
Če lahko za manchestrski bend 1975 rečemo, da je njihov prejšnji album poleg komercialnega dosegel tudi umetniški uspeh, tega nikakor ne moremo trditi za tu obravnavanega. 1975 so od nekdaj pop rock zasedba, ki meša med seboj različne glasbene žanre in postopke, a tokratna verzija eklektike je povsem nekoherentna, brez oprijemljivejših zvočnih niti. Slišimo vse od skladb s saksofonskimi vložki in pridihi osemdesetih, akustičnih balad, generičnih indie viž do približkov temu, čemur pravimo house. Najnižji skupni imenovalec je morda vendarle »pogled vase«, a to je danes že tako izrabljena tema, da deluje kot prazni označevalec. Razpuščen pop. J. P.

Skladba “If You Are Too Shy (Let Me Know)”:

Run The Jewels - RTJ4
The 1975 - Notes On A Conditional Form
Charli XCX - how i'm feeling right now