21. 9. 2015 / Glasba

Kratkice (38. teden, 2015): Battles, Foals, The Libertines

Battles – La Di Da Di: +
Glasbeni matematiki iz New Yorka so na svojem tretjem odslovili vokale, pogumna poteza pa je povzročila njihov najbolj kontemplativen album do sedaj. Celoalbumsko osredotočanje na grajenje namesto na trenutnost, na pot razvoja in ne takojšnjo končno stopnjo ter izključen poudarek na inštrumentih je rodil izredno zanimivo in poslušljivo delo, katere jamovska zasnova vas ulovi v svoj koncept večkratnega prepuščanja istemu. T. K.

 

 

Skladba “The Yabba”:

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=bkhLzHuUYmo[/embedyt]

 

 

——-

 

 

Foals – What Went Down: o
Prvi singel »What Went Down« je nakazoval album temačno soničnih atmosfer in težkih ritmov, a končni izdelek je daleč od brutalnosti in organskih zvočnih eksplozij. Plato sicer preveva kopica genialnih prebliskov in skladb, ki so na nivoju, vendar v celoti gledano le malo štrli iz sivega povprečja indie rockovskega mainstreama. Problematičen je predvsem sredinski upočasnjeni melanholični del, ki nevtralizira ostrino in igrivost z začetka in konca ploščka. J. P.

 

Skladba “A Knife in the Ocean”:

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=g-n4U2KZZVs[/embedyt]

 

——-

 

 

The Libertines – Anthems for Doomed Youth: o
The Libertines, heroji angleške garažne indie scene z začetka prejšnjega desetletja, so po enajstih letih izdali album, za katerega je marsikdo zavoljo raznolikih razlogov predpostavljal, da bo porazen in kvalitativno svetlobna leta oddaljen od kultnih stvaritev z začetka njihove kariere. No, produkcijsko spolirani Anthems for Doomed Youth vsekakor ni največji presežek trenutne glasbene kreacije, ponudi pa vseeno številne čudovite skladbe, ki obudijo spomin na čase, ko sta bila Peter Doherty in Carl Barat najbolj poredna, a tudi najbolj genialna skladbotvorca svoje generacije. J. P.

 
Skladba »Heart of the Matter«: https://www.youtube.com/watch?v=gSRCwI6FJsQ

          
2015Battles_LaDiDaDi_Cover_100915.article_x4