7. 9. 2021 / Glasba / Recenzija

Kratkice (35. teden): Lelee, Punk Rock val 20, Zajtrk

LeleeČuka bije pumpa (jun ’20, Moonlee Records):
Balkanski trio Lelee z glasbo svojega prvenca Čuka bije pumpa izpoveduje trivialnost svojega življenja. Vse, kar se dogaja in se je dogajalo na njihovi skupni rodni grudi, šarmantno pretvorijo v jugoslovanski postpunk indie rock. Posledica glasbene scene njihovega okolja se odraža v nostalgičnih melodijah, čeprav ustvarjajo samosvojo pripoved. Besedila, ki so v srbščini, se spretno pletejo iz ust pevcev Damjana in Jelene, za premikajoče se telesno doživetje pa poskrbijo mikavni ritmi bobnarja Jana. M. R.

Skladba “Kopnež”:


Različni izvajalci – Punk rock val 20 (apr ’21, Slovenski punk rock portal):
Založba punk portala je na svoji sedmi izdaji združila vse možne variacije domačega punka prejšnjega leta. Na njej lahko med drugimi srečamo preverjene Kuzle in Pankrte, sicer pa lahko prisluhnemo vsem možnim niansam punka, denimo hardcoru, garageu, postpunku, punk rocku in alternativi. Široko raznolikost nakazuje konec, ki ga zaznamuje jazz sicer tudi punkerskega ustvarjalca Iva Lozeja. Tokrat se je vsak glasbenik predstavil z le enim komadom, skupno jih je dvaindvajset. Prikladno bi bilo, če bi se taki izdaji pridružil nekajdnevni festival. M. R.

Skladba “uganka”:


ZajtrkŽetev (jul ’21, samozaložba):
Dvojec Zajtrk tokrat zajtrkuje skupaj s prijatelji, ki sta jih glasbenika spoznala na poti svojega ustvarjanja. Na njunem drugem studijskem albumu je možno slišati etno, folk, šanson in jazz melodije v kantavtorski obliki. Laurin glas odlikuje razpon, ki šaljiva življenjska in ljubezenska besedila približa utrujenim srcem. Inštrumentalna mavrica, v kateri se violini in kitari med drugim pridruži tudi desetstrunski čarango, navda poslušalce z lahkotnostjo bivanja in vseprisotnim veseljem. Ob jutranji kavi ali večernem vinu je Žetev spremljava, polna radosti, za vse duše tega sveta. M. R.

Skladba “Mici”:


Lektorirala: Nataša Martina Pintarič

          
Kratkice (35. teden) Lelee, Punk Rock val 20, Zajtrk