30. 8. 2015 / Glasba

Kratkice (35. teden, 2015): Dødheimsgard, Timbre, Titus Andronicus, The Vaccines

Dødheimsgard – A Umbra Omega: +
Groteskna teatrična glasba. Jazz. Ekstremni odvodi black metala. Progresivne neparne linije. Čudaške psihedelične in industrialne atmosfere. Vse v parih minutah. A Umbra Omega je totalna psihoza, ki ni le neskočno zanimiva in celo zabavna, temveč na trenutke tudi neverjetno poslušljiva. T. K.

 

Skladba “Aphelion Void”: https://www.youtube.com/watch?v=QJrI07bNfnc

 

——

 

Timbre – Sun and Moon: +
Joanna Newsom z novim albumom pred dejansko izdajo svojega novega albuma. In ne Joanna Newsom. Katoliška kantavtorska harfistka Timbre Cierpke z dvojnim albumom izvleče največ iz svojega žametnega glasu, najrazličnejših inštrumentalnih tkanj progresivnega folka in transcedentalnega zborovskega petja, ki segajo v sam vrh glasbenega unikuma.

 

Skladba “Song of the Sun”: https://www.youtube.com/watch?v=_n4OEKcMxow

 

——

 

Titus Andronicus – The Most Lamentable Tragedy (Merge): +
Skladbotvorec zasedbe Patrick Stickles se je s četrtim albumom podal na do zdaj njemu neznano področje. Ustvaril je namreč plato v formatu rock opere oz. zvočnega mozaika, ki ga sestavlja kar devetindvajset delov/skladb. The Most Lamentable Tragedy je prečudovit dinamičen preplet našpičenega garažnega punka, še dolgo zapomljivih melodij, eksistencialnih prevpraševanj in izpovedi ter (ne tako) vsakodnevnih zgodb, ki vse koreninijo v dolgoletni Patrickovi borbi z bipolarno motnjo. Titus Andronicus v najboljši izvedbi! J. P.

 

“The Magic Morning + @”:

 

 

——
The Vaccines – English Graffiti (Columbia): o
Že leta 2010, ko naj bi bili The Vaccines rock’n’roll prihodnost, so bili v resnici precej povprečen indie bend z dobro medijsko podporo in smislom za šminkerijo. Res je, tu pa tam tudi s kakšnim res dobrim glasbenim prebliskom. Pet let kasneje za njih še vedno velja vse omenjeno, le za rock’n’roll prihodnost jih na Otoku več ne razglašajo. English Graffiti je album, ki ste ga že slišali, ponuja pa dozo všečnega sredinskega disneyland pop rocka, ki bo hitreje pozabljen, kot je bila napisana ta kratkica. J. P.

 

Skladba “Dream Lover”: https://www.youtube.com/watch?v=7RM5byRW_jM

screen-shot-2015-07-20-at-12-54-51-pm