24. 8. 2021 / Glasba / Recenzija

Kratkice (33. teden): Godspeed You! Black Emperor, Kings of Convenience, Wolf Alice

Godspeed You! Black EmperorG_d’s Pee AT STATE’S END! (apr ’21, Constellation Records):
Godspeedi so že vse od svojega nastanka dalje zvočna podlaga  vsakokratnemu aktualnemu dogajanju v svetu (hladnih) vojn, družbenih katastrof in geopolitičnih nestabilnosti. Zato tudi ne čudi, da State’s End! zveni kot idealna glasbena spremljava ob teh čudnih (post)epidemičnih časih. Čeprav na albumu ne ponudijo nič takšnega, česar ne bi od njih do neke mere že slišali, je raven obrtniške izbrušenosti ustvarjenega še stopnjo nad njihovimi preteklimi izidi. Godspeedi še vedno ostajajo jezni in elegični mojstri intenzivnih post-rockerskih orkestralnih epopej, ki o družbenem tudi brez besed spregovorijo glasno in kritično. J. P.

Skladba “”GOVERNMENT CAME” (9980.0kHz 3617.1kHz 4521.0 kHz)”:


Kings of ConveniencePeace or Love (jun ’21, EMI/Virgin):
Ekspresivno radoživ norveški duo je po dvanajstih letih izdal hudo pričakovan album, ki bi zlahka lahko služil za soundtrack nekega italijanskega filma o odraščanju. Po duši baročna etno bossa nova glasbenika, ki sta v svojih težnjah po čisti popolnosti novi album v studiu posnela kar petkrat, nas ovijeta z odejo svojih harmoniziranih glasov ter okusnega razmerja indija in popa. Težko čakajoče poslušalce sta pobožala z mislijo, da življenju vse vmesne prigode jemljejo čas, tako da ni nič narobe, če kaj vzame več časa kot pričakovano. Na albumu se jima pridruži kanadska pevka Feist. M. R.

Skladba “Catholic Country”:


Wolf AliceBlue Weekend (jun ’21, Dirty Hit):
Londonski sanjači na novem albumu najuspešneje do zdaj povezujejo indie, dream pop, downtempo in punk – žanre, ki so za angleško okolje najbolj prepoznavni. Pevka Ellie Rowsell kot nekakšni pevski kameleon brez problema zapoje, zarepa ali zakriči spisano izpoved. Za kakšna ušesa morda že prevečkrat slišane melodije in pripovedi, ki ne ustvarjajo toliko samosvoje narative, kolikor soustvarjajo že obstoječo; a za predane oboževalce tipičnega angleškega indija je dobrodošel objem. Cenile ga bodo premišljujoče glave in melanholična srca, ki so začela sprejemati življenje táko, kot se ponuja. M. R.

Skladba “The Beach II”:


Lektoriral: Miha Zemljič

Kratkice (33. teden) Godspeed You! Black Emperor, Kings of Convenience, Wolf Alice