8. 8. 2021 / Glasba / Recenzija

Kratkice (31. teden): black midi, Dean Blunt, Olivia Rodrigo

black midiCavalcade (maj ’21, Rough Trade Records):
Black midi so že s prvencem Schlagenheim oddali kandidaturo za eno izmed najzanimivejših mladih zasedb, z drugim albumom Cavalcade pa so svojo vlogo še dodatno oplemenitili. Gre namreč za ploščo, ki je tehnično in kreativno tako dodelana in navdahnjena, da se nenehno dinamično in kompleksno giblje med različnimi zvočnimi skrajnostmi, a to nikakor ne za ceno poslušljivosti. Zdi se, da je bend prav v vsak trenutek na plošči iztisnil vse, kar zmore in zna. Žanrsko težko opredeljive nabuhle muzikalije, ki pa v sebi združujejo najrazličnejše prvine jazz-, math-, art- in prog-rocka. J. P.

Skladba “Slow”:


Dean BluntBLACK METAL 2 (jun ’21, Rough Trade Records):
Nerazvozljivi angleški pevec, reper, pisec, multiinštrumentalist in producent je po sedmih letih pod imenom Dean Blunt izdal nadaljevanje enega izmed najbolj prodornih albumov prejšnjega desetletja Black Metal. V teh letih je sicer deloval pod imenom Babyfather, obenem pa še naprej sodeloval z drugimi glasbeniki, izdajal mixtape in arhivske zadeve. Black Metal 2 je odmev eksperimentalnega art popa, ki združuje melodije vesolja, in je morda celo bolj liričen od svojega predhodnika. Hkrati je tudi krajši, v bistvu absolutno prekratek, saj si zaželimo še več meditacij o eksistencialnosti in negativnih čustvenih vlakcev smrti, ki s seboj prinašajo katarzičnost. M. R.

Skladba “VIGIL”:


Olivia RodrigoSOUR (maj ’21, Geffen Records):
Osemnajstletna bivša Disney zvezda Olivia Rodrigo je zmes glasbenih stvaritev zadnjih desetih let. Ker je sama izučena pevka, se njen glas v vsakem komadu prilagodi čustvom, ki jih je čutila ob pisanju in jih želela predati naprej poslušalcem. Romantične piano balade, ki zaidejo v Taylor Swift pop in na trenutke tudi v Hayley Williams vs Avril Lavigne pop punk, odkritosrčno govorijo o tem, kako težko je biti najstnica, predvsem pa nesrečno zaljubljena najstnica. Glede na sosledje komadov bi lahko rekli, da album sledi fazam prebolevanja neuspele prve romantične zveze. M. R.

Skladba “good 4 u”:


Lektoriral: Miha Zemljič

Dean Blunt - Black Metal 2
Olivia Rodrigo - Sour
black midi - Cavalcade