2. 8. 2015 / Glasba

Kratkice (31. teden, 2015): Beach House, Best Coast, Health, Mumford & Sons, Vince Staples

Beach House – Depression Cherry: o
Predizdajni singel »Sparks« je Beach House zapeljal na novo, eksperimentalno, polnejšo in hrupnejšo pot dream popa in shoegaza, a Depression Cherry je po večini stara (dobra) zgodba atmosferičnega, minimalnega in lepega dream popa, ki nikoli ne izstopa iz svojega sladkega, plavajočega in spevnega, a zdolgočasenega udobja. T. K.

 

Skladba “Sparks”: https://www.youtube.com/watch?v=GfITojs_mNg

 

———–

 

Best Coast – California Nights: –
Eden slabših albumov prve polovice leta. Medtem ko je prvi singel »California Nights« še obetal zanimiv obšlesan retro dream pop, album kot celota pogori. Problem ni samo v prežvečenem najstniškem vzdušju in cenenem generičnem skladbotvorju, temveč predvsem v produkciji oz. zvokovju, ki pušča okus površinskosti, praznosti in plastičnosti. Če Best Coast že prej nista pomenila presežka indie scene, danes ponujata samo še več istega in slabšega. Skratka, zlagan revival devetdesetih. J. P.

 

Skladba “Feeling Ok”: https://www.youtube.com/watch?v=vOhLbA-B-bE

 

———–

 

Health – Death Magic: o
Vedno zanimivi nojzerji Health izdajajo svoj najbolj pop album do sedaj. Ta pod pretvezo nojza večkrat izpade le glasen, najrazličnejše rezke elektronske forme, ki rangirajo od cenenih EDM delov do industrialnih brejkov, pa kljub navidezni grandioznosti ne nosijo moči in energije; monotonost te glasnosti je prav paradoksalna. Tudi zanimive združitve indiepopovskega autotunanega vokala ter bučne fuzije klubske glasbe za izven klubov in nojza za v klube zaradi premalo dodelane strukture in koncepta ne zaslužijo večje hvale. T. K.

 

Skladba “New Coke”: https://www.youtube.com/watch?v=l3_dedjucgM

 

———–

 

Mumford & Sons – Wilder Mind: –
Na svojem tretjem dolgometražcu se Mumfordi odmikajo od svojega prepoznavnega folk rock zvoka v cono sredinskega indie rocka. Poslovilka od banja in narejene ljudskosti ne prinaša razsvetljenja. Čeprav glasba Mumfordov nikoli ni predstavljala karkoli kritiško omembe vrednega, je njihova nova glasbena pot za povrh še dolgočasna. Ponujajo nam že nekajkrat pogreto jed, ki že v osnovi ni bila kaj prida. J. P.

 

Skladba “Ditmas”: https://www.youtube.com/watch?v=cOBPiOdyGEM

 

———–

 

Vince Staples : Summertime ’06: +
22-letni Staples na svojem prvem albumu zelo samozavestno izspostavi svoj edinstven, relativno grotesken pristop k ustvarjanju hip hop glasbe. Sicer vztraja z malce temačnimi in minimalističnimi podlagami, sam flow in t. i. delivery njegovih tematsko vse prej kot plehkih tekstov pa je izjemno udaren, razločen, pa tudi izredno aktivistično aktualen. D. B.

 

Skladba “Blue Suede”:

                    
33a9265391b2dcfc1f37a725f309746c.1000x1000x1