26. 7. 2015 / Glasba

Kratkice (30. teden, 2015): The Internet, Meat Beat Manifesto, Nicolas Jaar, Shed, Thundercat

The Internet – Ego Death: 0
Mlada soul/r&b skupina The Internet nam s svojim tretjim albumom dokaže, da tudi oni lahko malce “odrastejo”, se produkcijsko sprofesionalizirajo in celo zvenijo manj eksperimentalno kot prej. A glede na slišano, to sploh ni nujno dobro. Največji odstop od povprečnega neo-soul izdelka nam tako predstavlja čudoviti splet bogatih lirik na temo ljubezni oz. vsega, kar ljubezen prinese in odnese. D. B.

 

Skladba “Girl”: https://www.youtube.com/watch?v=zmY8mG4_3j4

 

——–

 

Meat Beat Manifesto – Kasm02: +
Kasm, nova serija machesterske založbe Skam, ta mesec servira povratni plošček legendarne britanske elektronske ekipe pod vodstvom Jacka Dangersa. EP z značilnim, odločnim, a uglajenim acidom na pol poti med hip-hopom in industrialom potegne reference na čikaški house s konca osemdesetih, a kljub očitnim koreninam ga spolirana produkcija, ki tu pa tam spomni na novejše Boards of Canada, brez dvoma postavi v sodobne čase. Topli zvoki sintetizatorjev, čvrsti mid-tempo ritmi in mehki basovski arpeggii sestavijo celoto, ki drži nivo kvalitete tekom sicer precej kratkega albuma. A. B.

 

Skladba “Lurker”:

http://www.youtube.com/watch?v=FLJHVHTGgCM

 

——–

 

Nicolas Jaar – Nyphs II: + / Nymphs III: +
Nicolas Jaar je izdal dva EP-ja na katerih še naprej raziskuje in razkazuje razvodenelo izobilje hladnih elektronskih zvokov. Iz začetnega kaosa se počasi izlušči ritmična osnova okoli katere številni detajli nato nepredvidljivo poplesavajo ter se postopoma vračajo k entropiji. Njegova vedno bolj eksperimentalna mentaliteta se odraža v pestrih, a zadržanih komadih, ki jim vlada vzdušje mehanične suhoparnosti. M. M.

 

Skladbi “Swim” / “Mistress”:

 

 

——–

 

Shed – Constant Power +
Najnovejši 12-colski plošček izpod prstov nemškega techno mojstra Reneja Pawlowitza nosi svežo porcijo raziskovalne tehnaže, predstavlja pa tretjo naklado v katalogu nemške založbe The Final Experiment. Zgornjo stran vinila zaseda komad “Break Up III tk4”, ki svoj neizprosen techno-breakbeat nastavek ublaži z nostalgičnimi sintetiziranimi akordi, plat B pa odvrti najprej dva nekoliko bolj ukročena štiklca, ki v spomin prikličeta brejkse, idm in techno iz devetdesetih – nato pa še zaključni komad, ki isto estetiko interpretira v bolj agresivni maniri. A. B.

 

Skladba “Final Distortion”: https://www.youtube.com/watch?v=suQTcYNJsx4

 

 

——–

 

Thundercat – The Beyond/Where The Giants Roam +
Virtuozni basist Thundercat naslednji korak v svoji edinstveni fuziji jazza, soula in levičarskega hiphopa usmeri v sproščene in zračne kompozicije, ki gradijo razgiban šestnajstminuten EP na katerem se pojavijo tudi Flying Lotus, Kamasi Washington in Herbie Hancock. A ti so večinoma komaj opazni, saj se njihovi skromni prispevki porazgubijo med Thundercatovim skrivnostnim falsetom in sproščenimi basovskimi akrobacijami. M. M.

 

Skladba “Them Changes”: https://www.youtube.com/watch?v=GNCd_ERZvZM

 

                    
b225f132