19. 7. 2015 / Glasba

Kratkice (29. teden, 2015): Bilal, Mac DeMarco, Terence Blanchard

Bilal – In Another Life +
Bilal na svojem četrtem albumu nadaljuje z raziskovanjem možnosti neo-soula, ki ga s samooklicano jazzovsko mentaliteto spaja z najrazličnejšimi elementi in tako ustvarja pogosto nepredvidljivo in z detajli zapolnjeno ploščo. Ideja in karakter posameznih komadov se nadzorovano razcveti v pretežno kratkih komadih, v katerih pa na žalost ni časa za bolj razpuščeno formo. Zaradi tega koncepti pogosto ne delujejo dodobra izkoriščeni, a vendar je končni rezultat pestra in raznolika plošča, ki vztrajno išče nove možnosti soul glasbe. M. M.

 

Celoten album In Another Life: https://www.youtube.com/watch?v=4pPO7h3e_A8

——————

Mac DeMarco – Another One o / Some Other Ones +
Vsem najljubši kanadski kantavtor Mac DeMarco je izdal kratko dozo lenobnega lo-fi indie rocka, na katerem skozi svoj flegmatičen karakter zadržano opisuje različne ljubezenske vinjete ter nas na koncu celo povabi na kavo. Sicer pa izobilje simpatičnih komadičev najdete tudi na vzporedno izdani inštrumentalni plošči Some Other Ones, ki je kot nalašč za brezskrbno poletno poležavanje. M. M.

 

Skladba “The Way You’d Love Her”: https://www.youtube.com/watch?v=4TmzS9n24YY

——————

Terence Blanchard – Breathless: +
Breathless predstavlja nadaljevanje glasbene poti zrelega ameriškega trobentača, ki se v 78′ minutah nadeja žanra jazzovskih fuzij, prepletene s hip-hopom, funkom in R&Bjem. Blanchardov pomirjujoč, a hkrati z manj vpadljivimi solažami prepleten stil, izhajajoč iz vplivnega zvoka Milesa Davisa okoli začetka 70ih let, predstavlja njegov trenutni vzgib k umirjenemu in ritemsko-hip-hopersko navdahnjenemu jazzu in s tem tudi poletju-primerni ležernosti. A. P.

 

Skladba “Breathless” (Feat. PJ Morton & The E-Collective) : https://www.youtube.com/watch?v=KsNgD6BROFc

bilal4