5. 7. 2015 / Glasba

Kratkice (27. teden, 2015): Franz Ferdinand & Sparks, God Is An Astronaut, Jaga Jazzist

Franz Ferdinand & Sparks – FFS: +

Potem ko so lansko leto Franz Ferdinand izdali dokaj povprečen album in smo že mislili, da se jim počasi izteka čas, jih je sodelovanje z legendarnim duom Sparks osvežilo in tako vsebinsko kot zvočno razprlo v nove dimenzije. Album FFS je posrečena in sodobna mešanica scenske glasbe, kabareja in najboljše dediščine pop-rocka. Gre za zmes, ki na prvi posluh zveni kar malce absurdno in ironično, a v sebi skriva subverzivno pop muziko za 21. stoletje. J. P.

 

https://www.youtube.com/watch?v=rCxLpte5loY  (skladba “Johnny Delusional”)

 

—–

 

God Is An Astronaut – Helios | Erebus: o

Nosilna krila tretjega vala post-rocka so v zadnjih izdajah ostala brez perja, postala utrujena in dosegla tiste najbolj monotone barve. H | E je bržkone bendov prvi obetaven album po istoimencu. Peterica se vrača v kompleksnejše forme z večjo sonično drznostjo in momenti prepotrebne grobosti, na koncu pa ustvari album, ki bo morda naredil skok iz oceana ciklične žanrske istosti. T. K.

 

https://www.youtube.com/watch?v=rFytL3iK3v0 (skladba “Helios Erebus”)

 

—–

 

Jaga Jazzist – Starfire: +

Norveška mineštra sodobnih žanrskih subtraktov jazza in progresivnorockovskih podtonov z novim albumom ustvarja nov stilistični opus. Eksplozija barvitih sintov, medsmernih psihedeličnih vijug, ritmičnih podvigov in ambientalnih pokrajin marsovskega jazza z eno najboljših produkcij zadnjega časa dela Starfire enega najmočnejših tekmecev za uvrstitev med plate leta up-to-date jazzerjev, rockerjev in elektroničarjev. T. K.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0QpJbNW_JaI (skladba “Starfire”)

Jaga-Jazzist-Starfire-600×600