22. 6. 2021 / Glasba / Recenzija

Kratkice (24. teden): Black Country, New Road, Dinosaur Jr., Genghis Tron, Squid

Black Country, New RoadFor the first time (feb ’21, Ninja Tune):
Vznemirljivi londonski septet Black Country, New Road navkljub prvencu niso nekaj neznanega. Z black midi, Squid in še kom tvorijo brstečo novo londonsko kitarsko sceno, ki je pravi glasbeni (pod)žanrski babilon. Čeprav je For the first time prvi studijski posnetek BC, NR, se kaj dosti ne razlikuje od njihovih nastopov v živo. Na njem namreč polnokrvno zaživi karnevalsko orkestralna, improvizirana in eksperimentalna narava zasedbe, ki intenzivno prepleta številne prog, post, math in druge predpone in odklone rockovske in jazzovske glasbe. Vzdušja se sicer menjajo, a tesnobnemu občutju ni mogoče uiti. Vse te zvočne in eksistencialne premene vodi in lomi lucidna, a odšpičena govorjena poezija vokalista Isaaca Wooda. Na poti k originalnemu. J. P.

Skladba “Track X”:


Dinosaur Jr.Sweep It Into Space (apr ’21, Jagjaguwar):
Prejšnji mesec so nas nostalgični dobrovoljneži že dvanajstič povabili v svoje neodvisno domovanje. Mladi dinozavri še vedno počnejo tisto, kar jim gre najbolje od rok, ko se vrtijo nekje med zlomljenim srcem in upanjem. Prefinjeno kruta kitara, eleganten bas in razgreti bobni nas ves čas oblivajo s kurjo poltjo. V produkcijo se je vpletel enkraten Kurt Vile, ki je atmosferi dal zračnosti. Dnevno sanjarjenje in pometanje nepotrebnega v vesolje nam ob vstopu v njihov svet ne uide, rešimo se samo sivih morečih misli. M. R.

Skladba “Take it Back”:


Genghis TronDream Weapon (mar ’21, Relapse Records):
Genghis Tron, ameriška elektronsko eksperimentalna metal skupina, nas po trinajstih letih nepričakovano spet najde in pahne v trans. Nov album je sicer lirično in konceptualno nadaljevanje zadnjega Board Up the House, a zveni popolnoma drugače. Z vpeljavo bobnarja v živo, akrobatskega Nicka Yacyshyna, in zamenjavo vokalista Mookieja Singermana za božajoče govoročega Tonyja Wolskega so se odmaknili od eksplozivnih, kričečih melodij. Namesto sproščanja jeze ob težkih zvokih nas glasba hipnotizira in pelje v meditativen spanec. Razglabljanja o koncu sveta odsevajo skozi album in nas na koncu olajšajo s sicer obrabljeno mislijo, da je ne glede na vso žalost še zmeraj ogromno lepote na svetu. M. R.

Skladba “Pyrocene”:


SquidBright Green Field (maj ’21, Warp Records):
Brightonski mladci Squid so podobno kot Black Country, New Road prihodnost britanske rock scene. Prvenec Bright Green Field je res domiselna navezava krautrocka, post-punka in art punka, ki nikoli ne zapade v klišejske kitarske obrazce. Če gre pri nekaj prvih skladbah še za izrazito dinamičen indie rock, se v nadaljevanju album prevesi v igrivo raziskovanje zvoka. Ponudi nam vse od norih epskih sončnih krajin, nezemeljskih krikov, groovy jazz vložkov do math rockerskih zvočnih piflarij. Več kot vredno založbe Warp Records. J. P.


Lektoriral: Miha Zemljič

Kratkice (24. teden) Black Country, New Road, Dinosaur Jr., Genghis Tron, Squid