8. 6. 2016 / Glasba

Kratkice (22. teden, 2016): James Blake, Mark Pritchard, PJ Harvey, Tim Hecker

James BlakeThe Colour in Anything (Polydor Records): +
Angleški glasbenik in producent si je svoje mesto kot wunderkind melanholične elektronike zagotovil že pred izdajo svojega tretjega dolgometražca, z njim pa je svojo pozicijo le še dodatno utrdil. Pesmi za deževne dni vsebujejo v enaki meri toplino in praznino, ki odmeva v teksturirani podlagi in hrepenečem vokalu, ki prepeva o ljubezni, sreči in porazu. Zdi se, da je album produkt Blakeovega emocionalnega čiščenja, ki poslušalcu vzpodbudi čustveni vihar, krepčilen in hkrati izpraznjujoč, ki odide tako tiho in nepričakovano, kot je tudi prišel. N. Ž.

 

Skladba “Radio Silence”: https://www.youtube.com/watch?v=TTglDb7qjvQ

 

———————————————————————————————————

 

Mark PritchardUnder The Sun (Warp Records): +
Kljub številnim psevdonimom, ki so Marka Pritcharda izstrelili v doseg radarjev moderne elektronske muzike, se je avstralski sukalec plošč in producent odločil odvreči maske in delovati le še pod lastnim imenom. Z najnovejšo LP-jko Under The Sun, izdano pod Warp Records, mu je uspelo ustvariti sveže zveneč kolaž komadov, ki zbere skupaj zvoke in vzdušja s svojih preteklih projektov, a hkrati ohranja inovativno in raziskovalno držo. Hipnotični 67-minutni album zatava iz klubskega okolja v bolj organske vode, raziskujoč ljudske glasbe, ambientalne zvočne plasti, govorjeno besedo in zgodnjo elektroniko pod lečo sodobne kompozicije in produkcije. A. B.

 

Skladba “Beautiful People” (feat. Thom Yorke): https://www.youtube.com/watch?v=Z6rW2GpQLQE

 

———————————————————————————————————

 

PJ HarveyThe Hope Six Demolition Group (Island Records): +
Prejemnica nagrade Mercury je skupaj s svojo ekipo deveti studijski album zasnovala na podlagi zvoka, značilnega za predhodni Let England Shake. Sicer gre za manj raznobarven, a vendarle vsebinsko bolj provokativen izdelek. Glasba tako pretežno ostaja vojaško ritmizirani folk rock, pri čemer Harveyjino prepevanje že ustaljeno dopolnjuje mnogo sodelujočih vokalistov, občasno pa slišimo še kak odmev z albuma White Chalk, kot denimo v eni boljših, “River Anacostii”. Dobro poslušanje, čeprav gre za zvočno variacijo albuma spred petih let.

 

Skladba “The Wheel”: https://www.youtube.com/watch?v=946SNE2a2BA

 

———————————————————————————————————

 

Tim HeckerLove Streams (4AD): o
Meglena ultra-modro-vijolična naslovnica najnovejšega izdelka izpod rok kanadskega elektronika in ambientalista Tima Heckerja že pred poslušanjem namigne na vsebino. Z aprilskim albumom Love Streams, izdanim preko založbe 4AD, se Hecker vrača na Islandijo, kjer je posnel že svoja pretekla dva albuma, raziskuje pa dromljajočo melanholijo starodavnih zborovskih napevov, reinterpretiranih za sodobno uho s subtilno razširitvijo lastnega razpoznavnega nabora zvočnih manipulacij. A. B.

 

Skladba “Black Phase”: https://www.youtube.com/watch?v=8vn9FXebN9g

 

               
mark-pritchard-under-the-sun-600×400