24. 5. 2020 / Glasba / Recenzija

Kratkice (21. teden, 2020): Algiers, Bombay Bicycle, King Krule

AlgiersThere Is No Year (jan 20′, Matador):
Algiers so zasedba, ki je v živo prava paša za oči in ušesa. Slednja so se tudi ob prvih dveh albumih počutila radovedno našpičena, tokrat pa so kanček razočarana. Algiers so še vedno unikaten spoj distopičnega post-punka, industriala, soula in gospela, a na tokratnem bolj sredinsko obarvanem ploščku njihova jeza, žalost in političnost ne pridejo do bolj intenzivnega izraza. Album ne pusti močnih vtisov, vseeno pa ob vsakem ponovnem poslušanju ponudi nekaj drugačnega. J. P.

Skladba “We Can’t Be Found”:


Bombay Bicycle ClubEverything Else Has Gone Wrong (jan, 20′, Mmm… Records/Island/Caroline/Arts & Crafts):
BBC so eden redkih indie rock bendov iz sredine preteklega desetletja, ki so do danes ostali relevantni in prisotni na sceni. Njihova najnovejša plata je harmonično in melodično bogato obdelan svetel psihedeličen pop, ki tudi v kotičkih temnega išče upanje. Tako kot kak predhodnik tudi ta album v sebi skriva številne zapomljive kitarske riffe, ki pa vedno ostanejo v mejah radijske sprejemljivosti. Zrelo, a (preveč) varno. J. P.

Skladba “Eat, Sleep, Wake (Nothing But You):


King KruleMan Alive! (feb 20′, Matador/True Panther/XL):
Čeprav Archie Marshall aka Zoo Kid aka King Krule šteje komajda 25 let, smo priča že njegovemu četrtemu dolgometražnemu albumu. Man Alive! je zrelo delo. V sebi skriva številne dragulje, ki pa jih ni tako zelo lahko odkriti. Plato zaznamujejo melanholične downtempo ambientalne krajine, ki bolj kot skladbe delujejo kot zvočne skice, prepredene z eksistencialno noto in okajenim žmohtom. Art rock psihedelija za nove čase. Mala nočna glasba. J. P. 

Skladba “Cellular”:

Bombay Bicycle Club - Everything Else Has Gone Wrong
King Krule - Man Alive