17. 5. 2020 / Glasba / Recenzija

Kratkice (20. teden, 2020): Svojat, The Strokes, Yves Tumor

Tedenski kratek pregled relevantnih aktualnih izidov.

Svojat – Svojat (jan 20′, ZARŠ):
Andrej Fon se v okviru prvenca tria Svojat vrača k lastnemu muziciranju izpred dvajsetih let. Svojat so svojevrsten rock’n’roll eksperiment, začinjen s hudomušnimi kitarskimi obrati, preobrati in zazankanji ter nekonvencionalnimi razvoji skladb. Utrip glasbene improvizacije se močno čuti, igrivost ima prednost pred dostopnostjo. Zdaj vemo, kako Olfamož zveni v rock’n’roll inkarnaciji. J. P.

Skladba “Ljubavbav”:


The StrokesThe New Abnormal (apr 20′, Cult/RCA):
Glasbeni katalog indie herojev naše polpretekle zgodovine The Strokes že zadnje desetletje stagnira. Album The New Abnormal je tako po dolgih letih končno stvaritev, ki diha in se obenem čuti kot navdihujoča, koherentna celota. Nov plošček je ravno prava zmes diskoidnega garage rocka in baladnega melosa, ki še kako paše v teh nenavadnih korona časih. Vintage Strokes. J. P.   

Skladba “Bad Decisions”:


Yves TumorHeaven To A Tortured Mind (apr 20′, Warp):
Četrti album Yves Tumor nas podobno kot že kak njegov predhodnik zasipa z zvočnimi presenečenji in lucidnim izrazom. Bowiejev novi LP nudi bogate zvočne krajine, ki navdušujejo z neverjetno živostjo in dinamičnostjo seksapilne groovy psihedelike. Ta v sebi združuje tako nežne pejsaže kot kaotična in distorzirana kitarska odpotovanja. Funk rock za 21. stoletje. J. P.

Skladba “Gospel For A New Century”:  

          
Yves Tumor - Heaven To A Tortured Mind
The Strokes - The New Abnormal
Svojat - Svojat