10. 5. 2015 / Glasba

Kratkice (19. teden, 2015): A Place to Bury Strangers, Gang of Four, Mount Eerie

A Place to Bury Strangers – Transfixiation: o

 

Transfixiation spet postavlja APTBS v njihovo prejšnje obdobje, ko sta glasbo vodila naefektiran hrup in feedback. Žal za ceno skladbopisja. Album v nekaterih trenutkih uspe pričarati fantastične noisegazerske pokrajine, a jih slej ko prej uniči v svojem pomanjkanju vizije, koherence in strukturnih idej. Zametki odličnosti so tako sporadično prekinjeni ob svojih vrhuncih, kar poslušalsko izkušnjo večkrat naredi klavrno. T. K.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8qEH7_ksZlU (skladba »Supermaster«)

 

Gang of Four – What Happens Next: –

 

Gang of Four (ali kot je pred časom zapisal Kino Šiška – Gang of One) se po štirih letih. Content leta 2011 ni navdušil, zato so bili pritiski še višji. Nastal je kvalitativno drugačen album – še slabši od predhodnika. WHN je popolnoma nenavdahnjen popoiden šundr, nabit s spogledovanjem s tisto slabo verzijo industrial rocka, s ceneno produkcijo kvaziretro zvoka 80. in z najstniškim tretmajem. En velik NE. T. K.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KZdrSG8Me38 (celoten album)

 

Mount Eerie – Sauna: +

 

Phil Elv(e)rum s svojim zadnjeletnim psevdonimom Mount Eerie s Sauno še naprej tke najrazličnejše vplive v svoj sodobno-kontemplativni sproščujoč folk. Še vedno najdemo zametke black metala, a tokrat vidimo predvsem več poskusov ustvarjanja tem s pomočjo (reichovske) ritmike (»Sauna«, »(Something)« …). Zato je Sauna zvočno tako direktno delo, k čemur pripomorejo tudi osebna besedila, podkreljena z značilno Philovo melanholijo. Kulminacija glasbenikovega opusa v slabi uri. T. K.

 

 

Trostopenjska lestvica: +, o, –

 

 

a2005097360_10-750x400__1431269588_89.142.126.209