3. 5. 2015 / Glasba

Kratkice (18. teden): Broken Water, Earl Sweatshirt, Mylets, Nils Frahm

Broken Water – Wrought: o

Broken Water s tretjim nadaljujejo s hrupno, »’80s« vizijo shoegaza. Z Wrought se še najbolj približajo opisu »shoegazerskih Sonic Youth«, vendar je skladbeno to njihov najšibkejši album do sedaj. Neobstoječo spevnost in monotono počasnost, ki jo oblikujejo skozi repetitivno, nedinamično popoidnost, uspe bend zapakirati v dovolj zanimive eksperimentalne trenutke le nekajkrat, vsekakor pa premalokrat za večkratna poslušanja. T. K.

https://www.youtube.com/watch?v=Fl_9vJgIcIE (skladba »Hi – Lo«)

 

Earl Sweatshirt – I Don’t Like Shit, I Don’t Go Outside: +

Click Download to save this image

Earl Sweatshirt, verjetno najpomembnejši in vsekakor najzanimivejši član kolektiva Odd Future, na letošnji plošči ponuja polurno dozo še vedno nekoliko zadržane iskrenosti, ki odzvanja ob njegovi minimalistični in nekam enolični produkciji, s katero svoj počasen in enakomeren tok besed še bolj postavi v ospredje. Album je presentljivo odkrit odraz njegove introvertirane narave, ki obenem prikazuje njegovo osebnostno rast. M. M.

 

Mylets – Arizona: o

Mladi enočlanski akt Mylets je v zadnjih letih prilezel iz popolnega podtalja v scensko ospredje. Indiemather, znan po svojem poplesavanju po efektih in delanju zank, na katerih temelji njegov trio vokala, kitare in ritem mašine, s prvencem bledi ravno tam, kjer sicer blesti – v energičnosti živega nastopa in impresivnostjo njegove edinosti. Vseeno je pred nami soliden prvenec s svežimi kitarskimi idejami, zanimivimi zvoki in domiselno strukturo, ki pa bi potreboval zrelost za resnično izstopanje. T. K.

https://www.youtube.com/watch?v=uOm85zISbus (skladba »Trembling Hands«)

 

Nils Frahm – Solo: o

Nemški pianist, ki podaja elektroniki in klasiki skupni imenovalec, z vsakim novim albumom postaja otožnejši. Solo na trenutke spomne celo na Erika Satia, vendar pa je onkraj vehementne primerjave le manjši del presežen. »Circling« s svojo minimalistično, krožno melanholijo, »Wall« s prekinitvijo počasnosti in vnosom boleče, težke dinamike, predvsem pa celokupna deževna produkcija. A kljub naštetemu Solo ne uspe zaustaviti rahlega dolgočasja. T. K.

https://soundcloud.com/nils_frahm/wall (skladba »Wall«)

               
6283beab