17. 5. 2016 / Glasba

Kratkice (18. teden, 2016): Blaž, Jimmy Barka Experience, Noč, Žiga Murko

Blaž – Don’t Listen To This (Beton Records): +
Primorski »beatmejkerski« eksperimentator Blaž se na prvem pravem dolgometražcu loteva tako žanrsko kot razpoloženjsko raznolike, a tako in drugače vedno vztrajno živahne produkcije, ki v svoji izpiljeni večplastni detajliranosti navidezno za vsakim ovinkom ponuja novo zvočno presenečenje. Njegovo spajanje »beatmejkerskih« principov z nekakšno bolj IDM-ovsko, v neprizanesljivi energetičnosti skoraj EDM-ovsko, logiko rodi harmoničen odnos med funkcionalnostjo in inovativnostjo, v katerem je dovolj prostora za tako sonično kot čustveno kompleksnost. M. M.

 

Celoten album: https://blazh.bandcamp.com/album/dont-listen-to-this

 

—————————————————————————————————————————————–

 

Jimmy Barka Experience – Stolen Boats (rx:tx): o
Jimmy Barka Experience je domača zasedba, ki jo vsak  s svojo ritmizirano selekcijo pretežno soulovskih, hiphopovskih ter multikulti gramofonskih samplov sestavljata Borja Močnik oziroma Borka in Jaka Batič oziroma Bakto, katerih žanrsko raznolik izbor pa je nato previdno ukročen pod taktirko silovitega vsestranskega bobnarja Marjana Staniča. Njegova očitna prilagodljivost in posledična raznolikost se na žalost zdita nekoliko neizkoriščeni v tu in tam statični, a pestri in zabavni, skozi vidno živ in živahen proces preigravanja, zlepljeni plošči. M. M.

 

Celoten album: https://rxtx.bandcamp.com/album/stolen-boats

 

—————————————————————————————————————————————–

 

Noč – Demo V (samozaložba): +
Noč je psevdonim kranjskega »DIY-evca«, ki se zaradi slednjega avtentično loteva black metala, vanj pa pogumno vnaša predpono “post” 21. stoletja. Deathmetalski kriki, šumeč hrup, ambientala, elektronika, celo zvoki narave, odeti v estetiko tranca – vse je zmleto v organski koktejl, ki se čuti pristno, »true«. Impresivno je predvsem, kako brez zapomnljive koherence, pretirane inovative in nadpovprečnih kompozicij ustvari neopisljivo vzdušje, ob katerem poslušalec preprosto dojame sodobno »DIY« blackmetalsko sceno in del njene mitološkosti. T. K.

 

Celoten album: https://nocband.bandcamp.com/album/demo-v

 

—————————————————————————————————————————————–

 

Žiga Murko – Event (Burnt Tapes): +
Zdaj že kar uveljavljen slovenski instrumentalno/elektronski ustvarjalec Žiga Murko ponovno izdaja zanj značilno krajšo, približno polurno zbirko kratkih, eno- do dvominutnih beatov. Na izdelku Event jih je kar 21, vsak pa je svoja mala, a skrajno dodelana celota. Tako lahko ponovno prisluhnemo kakovostnemu prepletu elektronskih in naravnih instrumentov, po večini trobil, ki nas tu in tam lahko približa tudi »vibu« tipa Madlib, MF DOOM. D. B.

 

Celoten album: https://burnttapesak.bandcamp.com/album/event

               
žiga