27. 4. 2021 / Glasba / Recenzija

Kratkice (16. teden): Emkej, Floating Points, Pharoah Sanders & …, Malidah, Nick Cave & Warren Ellis

EmkejVKBTM (feb ’21, Wudisban Records):
Čeprav Marka Kocjana – Emkeja poznamo že iz časov kolektiva Tekochee Kru, se zdi, da mu je v zadnjih letih uspel konkreten preboj v solistični karieri. Najnovejši izdelek Veš kaj Bi Ti Mogo je kombinacija izpiljenih pokajočih beatov in močnih osebnih izkušenj. Naj gre za refleksijo slovenske glasbene scene, politike ali ljubezenskih odnosov, Emkej vsakič dostavi kritično nabrušeno besedo in misel. Njegov govorni tok temelji na iskrenosti, najbolj pa prepriča samoironija, podkrepljena s pristnim mariborskim naglasom, ki je gotovo že domač tudi pri ne-štajerskih poslušalcih. E. V.

Skladba “DADBODY”:


Floating Points, Pharoah Sanders & London Symphony OrchestraPromises (mar ’21, Luaka Bop):
Pharoah Sanders je v svetu jazza poznan kot pomemben saksofonist na mnogih poljih: od modalnega in free jazza do fusiona. Promises je kot delo njegovega poznega obdobja malo manj naravnano k dovršeni improvizaciji in se bolj nagiba k interakciji z ostalimi glasbenimi akterji in grajenju novih melodičnih vzorcev. Londonski simfonični orkester s producentom Samom Shepherdom (Floating Points) ustvarja mehko preprogo zvoka, na kateri Sanders preko devetih stavkov razvija svoj zvočni izraz, neomejen s časom ali harmonijo. Njegova muzikalnost najbolj pride do izraza na mestu, kjer improvizira s svojim vokalom in le nekaj zlogi. Dokaz, da je izjemno kariero glasbenika možno razvijati tudi v poznem obdobju. E. V.

Skladba “Promises [Movement 6]”:


MalidahBroken Circuits (jan ’21, samozaložba):
Kaja Skrbinšek pod imenom Malidah deluje že od leta 2016, ko je izšel tudi njen debitantski album z naslovom Lonely Souls, s katerim se je dodobra udomačila v eksperimentalnem elektro popu. Letošnji Broken Circuits pa stopa še korak dlje in dodaja nove zvočne plasti na njen krhek vokal, ki zveni izjemno introspektivno in intimno. K temu pripomorejo tudi besedila, ki so izrazito osebnoizpovedna in se dotikajo tako odnosa do samega sebe kot do ljudi okoli nas. Dobrodošlo nadaljevanje prejšnjega albuma in kvaliteten doprinos k domači podtalni pop produkciji. E. V.

Skladba “So Far”:


Nick Cave & Warren EllisCARNAGE (feb ’21, Goliath Enterprises Limited):
Čeprav Warren Ellis in Nick Cave sodelujeta že vrsto let, je CARNAGE njun prvi dolgometražni projekt v duetu. Skozenj raziskujeta in razširjata polje filmske glasbe, ji dodajata klavir in druge akustične in elektronske inštrumente, s čimer celotna zvočna slika albuma pridobi na modernosti. Vse to podpira Caveov vokal in interpretacijo, ki se razpirata vse od pritajenega pripovedovanja do skoraj ekstatičnega pridiganja. Večkrat se nam zato zazdi, da gre pravzaprav za neke vrste uglasbeno poezijo ali dramsko besedilo, ki ubira pot med nasprotujočimi si temami. E. V.

Skladba “Carnage”:

Emkej - VKBTM
Floating Points, Pharoah Sanders, The London Symphony Orchestra - Promises
Malidah - Broken Circuits
Nick Cave & Warren Ellis - Carnage