19. 4. 2021 / Glasba / Recenzija

Kratkice (15. teden): corti collective, The Lasso, slowthai, serpentwithfeet

corti collectiverepeat-flowering rose (mar 21′, samozaložba)
Brsteči prišepetovalci dušam pričajo o globokih temah in blestečih svetlobah, ko nas s poseganjem po transformaciji odmikajo od ranjene otopelosti. Revanša demonom, ki dvigajo svoje prste proti našim cvetom, nam ponudi izhod iz slabotne telesnosti v večnost romantike duševnega. Glas Eve Prusnik razprostira blaženost premišljevanja o globoki prizadetosti, a trdno ohranja noge na tleh v povzpenjanju čez prepreke. Produkcijska preciznost, svetost kitare, predanost violine in slojevitost ritmov slačijo iz telesa in se dotikajo duše. M. R.

Skladba “Lucy”:


The Lasso2121 (mar 21′, Mello Music Group):
Eksploziven detroitski multiinštrumentalist Andy Catlin, ki med seboj mojstrsko plete različne glasbene prijeme, neguje idejo nepotrebnosti žanrskega opredeljevanja. Na albumu je spretno združil kontrastne muzikalne predstave kar osemnajstih izvajalcev. Od funka do punka, od psihadelike do rapa, od mehkega petja do dretja, od klasičnih inštrumentov do elektronike, od spogledljivih bobnov do zapeljivega saksofona. S tem nam ponudi vstop v futurističen svet, ki vabljivo gleda nazaj. Na prijeme preteklosti, ki se povezujejo v pripoved prihodnosti ter jo spreminjajo, nakazujejo presojajoča besedila o dogajanja po svetu, pa tudi Catlinova iznajdljiva vpeljava ritem mašine in sintov. M. R.

Skladba “2121”:


serpentwithfeetDEACON (mar 21′, Secretly Canadian):
Pronicljiva milina romantičnega eksperimentalnega glasbenika Josiaha Wisa, čigar glas zveni tako omamno serafinsko, da z njim ovije v tančico nedolžnosti še tako pregrešen bit, nas pozdravlja s svojega drugega albuma. Odrastel je v verni družini, kjer je imel gospel precejšnji vpliv na njegovo ustvarjanje, pa tudi na njegovo osebno življenje. Wise pravi, da gospel doživlja erotično, saj govori o poželenju do moškega, kar mu je omogočilo izpričati svojo seksualnost (https://www.theguardian.com/music/2016/sep/09/serpentwithfeet-blisters-gospel). Na albumu se mu v komadu Heart Strom pridruži Nao aka Neo Jessica Joshua, katere glas vzbudi še dodatno željo za pot v blaženost. M. R.

Skladba “Same Size Shoe”:


slowthaiTyron (feb 21′, Interscope Records):
Pasivna agresija političnega impulza, ki se prelevi v osebno melanholijo. Tyron Kaymone Frampton, bolje poznan kot slowthai, se vrača z drugim albumom, potem ko je s prvim osvojil srca mnogih ljudi s svojo prikupno iskrenostjo in surovimi politično nastrojenimi besedili. Neukrotljiv fant, ki si želi najti ravnovesje, v novem albumu v pičlih petintridesetih minutah izpelje kar štirinajst komadov: uvodnih sedem je prežetih z besnim tempom, zadnjih sedem pa je mirnejših in zrcalijo tesnobo besa. Framptonova senzibilnost prepričljivo narekuje smer njegove konceptualne in produkcijske poti. M. R.

Skladba »MAZZA«:

corti collective - repeat-flowering rose
serpentwithfeet - DEACON
slowthai - Tyron
The Lasso - 2021