11. 4. 2016 / Glasba

Kratkice (14. teden, 2016): Bernays Propaganda, David Bowie, Jaka Kopach New York Quartet

Bernays Propaganda – Politika (Moonlee Records): o
Makedonci, ki so bili še do nedavnega znani po svoji kitarski ostrini, nas presenečajo s ploščkom polnim new-wave reminiscenc, ki kakopak koreninijo nekje v osemdesetih. Čeprav albumu Politika dajejo utrip matematizirane neorganske strukture ritem mašine, je tako tekoč in poslušljiv v svoji narativi in ambientu, da bi mu že skorajda lahko prilepili oznako “radio friendly”. Gre za mestoma melanholičen, jugonostalgičen in celo na nekaterih točkah v podtonu apokaliptično temačen plošček, ki pa odlično deluje tako kot glasba ozadja, kot zvočna slika, ki ji velja nameniti pozornost. J. P.

 

Celoten album Politika: https://bernayspropaganda.bandcamp.com/album/politika

 

——————————————————————————–

 

David Bowie – Blackstar (ISO Records): +
Od smrti enega izmed bolj eksplozivnih umetnikov, ki so nas počastili z udejstvovanjem v glasbenem svetu, so minili točno trije meseci, njegov zadnji album, izdan tik pred njegovo smrtjo, pa še vedno glasno odmeva. Melanholična fuzija jazza, eksperimentalij in rocka zveni kot preroška napoved, slovo od oboževalcev in hkrati krik Lazarusa, ki se z zavedanjem, da tokrat ne bo vstal, skuša sprijazniti z lastno smrtnostjo. Emotiven sprehod po zadnjih tednih ikone, večje od življenja samega, je tudi brez dodane sentimentalnosti odličen glasbeni dosežek, ki Bowieja še dodatno ustoliči na prestolu nepozabljivih. N. Ž.

 

Skorajda celoten album Darkstar: https://www.youtube.com/watch?v=qqW-kvU5cLg&list=PLpMUJrYyZ561fQ47mNpAcv5TLijEFn5KS&index=8

 

——————————————————————————–

 

Jaka Kopach New York Quartet – Present thoughts (Barnette records): o
Čeprav je saksofonist Jaka Kopach na jazz sceni aktiven že nekaj časa, je slovenski javnosti slabše znan. Hitro je namreč zamenjal slovensko sceno za evropsko. New York Quartet je sestavil skoraj izključno za ta album, kljub temu pa bend  zveni zelo uigrano in kohezivno poveže v celoto sedem Kopačevih avtorskih komadov in eno priredbo. Kot solist se Kopač sicer bolje znajde na baladah kjer cel bend potegne v umirjeno sanjarjenje, na up tempo komadih pa   pridejo do izraza njegovi domiselni skladateljski prijemi in hitri ritmični skoki. Čeprav se zvok plate bistveno ne razlikuje od post bopa in modalnega jazza šestdesetih gre vseeno za suveren in zanimiv izdelek. T. H.

 

Napovednik albuma Present Thoughts: https://vimeo.com/128896818

3cpESzi