10. 3. 2019 / Glasba

Kratkice (10. teden, 2019): Deerhunter, Future, MONO

DeerhunterWhy Hasn’t Everything Already Disappeared? (4AD): +
Deerhunterji se na svojem novem dolgometražcu resno spogledujejo z glasbenimi šestdesetimi. Prvi del albuma Why Hasn’t Everything Already Disappeared? je podobno kot njegov predhodnik Fading Frontier poln razmeroma konvencionalnih pop-iš glasbenih vzorcev, ki pa imajo nadvse všečne melodične linije in so kompozicijsko dobro zasnovani. Za razliko od omenjenega predhodnika nova plošča že v tem delu zveni bolj temačno in nostalgično, vse to pa se še poglobi v drugi polovici ploščka, ki s svojimi hipnotičnimi zvočnimi ambienti že bolj spominja na psihedelično eksperimentalne Deerhunterje izpred desetih let. J. P.

 

Skladba “Death in Midsummer”:

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=zG2TgCuMcjM[/embedyt]

———————————————————————————————————

FutureFuture Hndrxx Presents: The WIZRD (Epic/Freebandz): o
Future nas v zadnjem času obmetava z novimi izdajami. Nedavno je kot Future Hndrxx izdal album z naslovom The WIZRD, katerega naslovnica nas lahko že spomni na nekaj njegovih prejšnjih izdelkov, predvsem na mixtape Purple Reign. Temu vzoru sledi tudi glasba, ki se tako kot njegov imidž ne spreminja in hkrati seveda tudi ne razvija v nove smeri. Future tako le še bolj utrjuje svoj zasanjano-omamljeni pristop k trap glasbi. Obvezno poslušanje za oboževalce težkih basov s kombinacijo vaporwave sintetizatorjev zvoka in odtrganimi klaviaturskimi vložki, iskalci smisla v besedilih pa raje prisluhnite čemu drugemu. D. B.

 

Skladba “Crushed Up”:

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=YMrcUaI6NUA[/embedyt]

 

———————————————————————————————————

MONONowhere Now Here (Pelagic Records): +
Po dveh dekadah od svojega nastanka japonska post-rock skupina Mono z desetim albumom dokazuje, da navkljub dolgi in bogati glasbeni poti še ni izčrpala potenciala za grajenje srhljivo presunljivih zvočnih krajin. Na Nowhere Now Here, katerega producentsko taktirko zopet prevzema sloviti Steve Albini, nadaljujejo s tradicijo raziskovanja kontrastov med temo in svetlobo, tišino ter hrupom, a pri tem ne izzvenijo preživeto, temveč preko pretanjenega prepletanja atmosferičnih zvočnih tkiv, orkestralnih vložkov in značilnih težjih pasaž vseskozi ohranjajo dinamičnost in melodičnost. Razgiban in kompozicijsko dovršen, katarzičen album. P. L.

 

Skladba “Breathe”:

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=GhYGWNMSS-Q[/embedyt]

          
Untitled collage(1)