17. 3. 2016 / Glasba

Josef van Wissem – When Shall This Bright Day Begin

Josef van Wissem, širši javnosti najbolj znan po svojem, v Cannesu nagrajenem, soundtracku za Jarmuschev film Večna Ljubimca, je februarja izdal svojo najnovejšo ploščo. Plošča, pričakujoče in optimistično naslovljena »When Shall This Bright Day Begin«, nadaljuje van Wissemovo tradicijo počasnih in doživetih lutnjarskih balad. Zopet imamo opravka s kompleksno poimenovanimi skladbami, ki že s svojimi naslovi sugerirajo primerno čustveno stanje za poslušanje plošče, prvi akordi pa sugestijo zgolj potrdijo.

 

Van Wissem ploščo otvori s skladbo “To Lose Yourself Forever Is Eternal Happiness” in, medtem ko kontempliramo morebitne globlje pomene naslova, nas v sanjavi trans ponesejo stilizirani reverbanivokali, katerih mističnost še bolj potencira subtilno delayana lutnja. Naslednja skladba brezšivno nadaljuje zasanjano lebdenje in dvigne pulz, ko spomni na Massive Attack in njihov “Teardrop”, vendar pa se kmalu prične kazati potihem pričakovan vzorec. Van Wissem namreč dejansko ne odstopa od svoje uveljavljene forme in nam tako servira niz zelo repetitivnih riffov, sicer skrbno odigranih na lutnjo, ki pa na žalost ne ohranijo pozornosti do konca sicer relativno kratke plošče. Kljub temu pa “When Shall This Bright Day Begin” ni amaterska izdaja. Rahel pretres namreč van Wissem doseže z dihotomijo med svojo glasbo in pa besedili, ki jih vanjo inkorporira. Ko tako združi veselo in lahkotno durovsko brenkanje s ponavljajočim se vprašanjem “Do you ever feel like you want to?”, se dejansko vprašamo, kako se počutimo in, ali se želimo tako počutiti. Razpoloženje preko trajanja osmih skladb niha, nekako po dveh lahkotnejših se tretja poda v bolj temačne sfere in spet nazaj. V kontekstu celotne plošče še najbolj izstopajo četrta, peta in šesta kompozicija. Sredi njih se namreč pojavi glasovni sample, po zvoku sodeč star posnetek nekega intervjuja, ki skozi zašumljeno ozadje prevprašuje pomen in mesto arhitekture v našem vsakdanu.

 

Najnovejša plošča Josefa van Wissema je dokaj lahkotno poslušljiva. Umirjeno ubiranje baročne lutnje je pomirjujoče, glasovi, ki se pojavljajo vmes, pa kontrastno odstirajo pogled na bolj anksiozne dele človeških misli, saj nam servirajo verze, kot so “You can’t remain here” in že omenjeni “Do you ever feel like you want to?”, na skladbi “Ruins” pa z vokalom dlake na vratu naježi Zola Jesus. “Death of the Ego” tako primerno zaključi ploščo in potovanje po čustveni krajini Josefa van Wissema, ter nas umirjeno vrne v varno okolje domače sobe, iz katere smo dobrih 30 minut prej odjadrali.

 

Celoten album: https://jozefvanwissem.bandcamp.com/album/when-shall-this-bright-day-begin

Jozef-van-Wissem-When-Shall-This-Bright-Day-Begin-720×320