25. 8. 2015 / Glasba

INTERVJU: Scott “Monty” Munro, Viet Cong

Viet Cong. Bržkone eden najbolj vročih bendov ta hip. S plato leta in na splošno enim najboljših prvencev sodobne scene. Pred naša vprašanja nam je uspelo spraviti bendovega Montyja, kitarista in klaviaturista. Vse to v pričakovanju na koncert, ki se bo dogodil v nedeljo, 30. avgusta, ob 20:30 v Gala Hali, s podporo naših hrupnežev Nikki Louder.

 

Tine (Koridor): Zdravo! Na začetku bi ti rad iskreno čestital za izdajo tako neverjetnega prvenca. Z njim ste resnično posegli v območje čarobnega – to tolkalsko-orientirano eksperimentiranje, združeno in s sanjavostjo in z grobostjo, ki ustvarja mračne, prežeče pokrajine in zbuja katarzične trenutke. Zvočno je nekako blizu stvaritvam Women, ampak, no, ne ravno. Dviga se nad le-te skozi večjo kompleksnost, inovativnost, raznolikost … edinstvenost. Vseeno moram omeniti prvi vpliv, ki sem ga nemudoma zaslišal ob vaši glasbi – This Heat. Je bil bend kakršenkoli vpliv na vas med stvarjenjem albuma? Kot zanimivost naj omenim, da je edini live album This Heat nastal ravno med njihovim koncertom v Ljubljani, v Križankah.

 

Monty (Viet Cong): Hvala za vse te besede! Ja, This Heat je zagotovo eden mojih najljubših bendov. Imam ta live album, fantastičen je. V glavnem, vsi v bendu ljubimo This Heat in vse primerjave z njimi pozdravljamo.

 

Tine (Koridor): Ko že govorimo o vplivih – kaj je vaš največji vpliv te dni? Še posebej v kontekstu snemanja novega albuma.

 

Monty (Viet Cong): V zadnjem času poslušam ogromno starejših zadev. Devo, rap iz 90., recimo Gravediggaz, a tudi malček sodobnejšega, recimo zadnjo Death Grips plato … take reči. V kombiju se večinoma vrti Yellow Magic Orchestra, posneli smo tudi priredbo njihovega komada »Key«, ki se zna pojaviti na naši novi plati.

 

Tine (Koridor): V zadnjem vprašanju sem to le omenil, ampak gre za navdušujoče dejstvo – delate že na novem albumu! Kako to? Kdaj lahko slišimo kaj z njega? Kak uraden datum izida? Nam lahko zaupaš karkoli o njem?

 

Monty (Viet Cong): Mislim, da novi album zveni precej drugače od našega prvenca. Nismo še popolnoma zaključili s procesom, ampak ja, zagotovo bo predstavljal odmik od prvenca. Do tako hitrega albumskega nadaljevanja pa je prišlo preprosto zato, ker smo imeli med zaključkom prvega albuma in njegovo izdajo toliko časa. Takrat smo že delali na novi glasbi, zdaj pa smo jo morali le še prenesti v studio.

 

Tine (Koridor): Kako pa kaj turneja? Kakšna izkušnja z nje, ki bi jo rad delil?

 

Monty (Viet Cong): Turneja je bila zaenkrat odlična. Trenutno smo v Veliki Britaniji, ravno jutri imamo prost dan v Londonu, česar se precej veselim. Letošnje leto je bilo res delovno, tako da cenimo tisti čas, ko se lahko sprostimo. Sicer se s turneje najbolj spomnim koncerta v Hamburgu. Bilo je noro. Igrali smo med gručami umetniških inštalacij in zapuščenih zgradb. Ne spomnim se imena kompleksa, ampak bilo je zakon!

 

Tine (Koridor): Stopimo korak nazaj. Čemu Viet Cong? Čemu istoimenski album, glede na tako močne in izrazite teme, ki so na njem?

 

Monty (Viet Cong): Hm, dejansko ne bi vedel. Istoimenskost pa se je pač zdela primerna za prvenec. Takrat tudi nismo imeli česa pametnejšega …

 

Tine (Koridor): Kako bi rekel, da se je scena spremenila od časov Women? Kaj meniš o trenutnem stanju scene glede na siceršnji zeitgeist?

 

Monty (Viet Cong): Definitivno je trenutno na sceni ogromno čudaških punkovskih bendov, ki jim gre zelo dobro. Ravno smo odfurali turnejo s skupino Girl Band z Irske in bili so odlični! Tak res glasen, čuden rock. Potem imaš pa še bende, kot je recimo Metz, ki jim gre dejansko zelo dobro. Mislim, da je kar dober čas za tovrstne bende, sploh ker spremembe v industriji niso toliko prizadele te scene, bolj so vplivale na pop, na komercialno glasbo.

 

Tine (Koridor): Glede na to, da gre za vročo temo te dni, kaj si misliš o pretočnih storitvah?

 

Monty (Viet Cong): Nimam še čisto izoblikovanega mnenja. Mislim, da bi lahko šlo za odlično storitev in jasno je, da ne gre le za trend. Kmalu zna priti do kompromisa z ustvarjalci, takrat se bo vse okoli njih tudi normaliziralo.

 

Tine (Koridor): Da zaključim z obveznim vprašanjem slovenskega spraševalca: si že slišal za Slovenijo pred organiziranjem koncerta tu? Kaj pričakuješ od tukajšnjega koncerta?

 

Monty (Viet Cong): Seveda sem že slišal za Slovenijo! Nisem prepričan, kaj pričakovati, ampak smo pa vsi zelo navdušeni nad tem, da igramo pri vas. Vedno je zabavno igrati nekje, kjer še nihče od nas ni bil.

 

Tine (Koridor): Hvala ti za vse odgovore. Komaj čakam vaš koncert v Gala Hali!

 

Monty (Viet Cong): Mi tudi!

 

          
Viet Cong Photo by Colin Way__1440511852_89.143.118.75