23. 4. 2022 / Glasba / Reportaža

Hans Zimmer Live

Datum: 10. april 2022, 20.00 
Prizorišče: Arena Stožice, Ljubljana 

V poplavi prestavljenih koncertov, ki so bili napovedani za koronski leti 2020 in 2021, se je znašel tudi nastop svetovno uveljavljenega filmskega skladatelja in glasbenega producenta Hansa Zimmerja, ki je svoj glasbeni pečat pustil na filmskih uspešnicah kot so Gladiator (2000), Izvor (2010), Medzvezdje (2014), Pirati s Karibov (2003, 2011) ter lanska Dune: peščeni planet (2021) in najnovejši del sage o Bondu Ni čas za smrt (2021). Zimmer je v dodobra zasedeno ljubljansko dvorano Stožice pripeljal svoj instrumentalni sestav, v katerem poleg godalne in trobilne sekcije nastopa razširjena tolkalna sekcija (tudi Slovenka Aleksandra Šuklar) ter vidnejši solisti na kitarah in ostalih brenkalih (Guthrie Robert Govan, Nile Marr), pihalih (Pedro Eustache), violini (Leah Zeger, Molly Rogers), električnem čelu (Tina Guo) in vokalu (Loire Colter, Lebo M., Refilwe Morake). Številčna zasedba je bila sicer okrnjena zaradi manjkajočih ukrajinskih članov – zaradi vojnega stanja ga na turneji spremlja le deset ukrajinskih glasbenikov iz Odese. Njim in njihovim rojakom je Zimmer tako z nagovorom kot s skladbo in spremljevalnimi video podobami vojnih grozot že v začetku koncerta izrazil močno podporo v vojni proti Rusiji. Publika, ki so jo sestavljale vse generacije, je njegovi gesti odločno pritrdila.

foto: Darja Š.T. (NuCoast Concerts Slovenia)

Sloves tako velikega glasbenega uma si ne bi mogel privoščiti polovičarstva pri izbiranju glasbenih kolegov, ki so svoje muzikalne in tehnične glasbene sposobnosti upravičili do te mere, da so jim bili zmožni dodati tudi močan energijski in čustveni naboj. Koncert je otvorila skladba “House Atreides” iz filma Dune, ki je dvorano zahvaljujoč Zimmerjevim zvočnim tehnikom napolnila s čistostjo vokalnega izraza in večplastnostjo instrumentalnega aranžmaja, pri katerem pa bi lahko ob bolj zvočno intenzivnih in glasnih delih zvočno sliko še bolj izkristalizirali. Kljub morebitnim manjšim pomanjkljivostim dvorane je koncert zazvenel kot celostna izkušnja, saj so poleg glasbenega aspekta producenti premislili tudi vizualno plat in vsako točko sporeda opremili z videoprojekcijami in svetlobnimi učinki, ki so poslušalcu odstrle ravno pravšen del zgodbe in estetike filma, za katerega je bila skladba napisana. Tako je na primer zaporedje tem iz filmov Pirati s Karibov spremljala animacija notranjosti valov in modra svetloba, medtem ko je kot solistka na električnem čelu Tina Guo s svojo strastno izrazno močjo publiko pustila v želji po čim krajši pavzi pred drugim delom koncerta.

Drugi del je otvorila skladba iz animirane parodije vesternov Rango, ki je služila tudi kot poimenska predstavitev celotnega orkestra in solistov, ki je dala vtis, da Zimmer zares ceni in skrbno izbira svoje glasbene sodelavce. Solisti so imeli zopet priložnost zasijati – kitarist Guthrie Robert Govan, poznan tudi med ljubitelji jazza in rock fusiona, je svojo sramežljivo odrsko prezenco zlahka zakril pod spevnimi kitarskimi solažami in potrdil suverenost tako na akustični kot na električni kitari, venezuelski flavtist Pedro Eustache pa je s svojo pretanjeno in nežno manipulacijo zvoka flavte publiko pripeljal blizu ekstatični izkušnji. K tej je pripomogla tudi vokalistka Loire Colter, ki je predvsem v skladbi “Now We Are Free” iz Gladiatorja uspela ostati intenzivna v nadzorovanju svojega vokala tako v tišjih kot glasnejših izsekih skladbe in s svojo interpretacijo napolnila tudi najbolj oddaljen kot dvorane. Drugi del se je končal s skladbami iz Levjega kralja, ki sta jih odpela Lebo M., čigar vokal slišimo tudi v risanki, ter njegova hči Refilwe Morake. K vsesplošnemu vtisu vrhunske izvedbe so pripomogli tudi ostali instrumentalisti na odru, ki so publiki z veseljem namenili še dodatni skladbi iz zadnjega filma o Bondu ter uspešnico “Time” iz filma Izvor.

Hans Zimmer, foto: Darja Š.T. (NuCoast Concerts Slovenia)

Po dvoletnih prestavljanjih je Hans Zimmer s svojim projektom upravičil čakanje na vrhunski glasbeni dogodek in s produkcijo na najvišjem nivoju dokazal, da ni samo filmski skladatelj, temveč tudi instrumentalist, spoštovan vodja in človek s čutom za komunikacijo z ljudmi. Poleg združevanja simfoničnega in elektronskega v živi izvedbi je publiki ponudil tudi prostor, kjer so lahko podoživeli svoja čustva, ki jih povezujejo z določenim filmom in s tem pokazal, da lahko njegova glasba zaživi tudi neodvisno od filmskega medija. S skoraj triurnim nastopom oskarjevca, ki je kljub uspehom še vedno le preprost človek zaljubljen v glasbo in film, je domače koncertno dogajanje bogatejše za neprecenljivo izkušnjo celostno premišljenega glasbeno-vizualnega dogodka.

foto: Darja Š.T. (NuCoast Concerts Slovenia)
foto: Darja Š.T. (NuCoast Concerts Slovenia)