30. 4. 2023 / Glasba / Recenzija

Funk Fact: Unexplainable

Datum izida: 12. marec 2023
Založba: Sitcom Funk
Producent: Leon Firšt, Funk Fact

Fun fact: album Unexplainable te že s prvimi takti nepričakovano “pofunka” v edinstvenem groovu, ob katerem začneš neprostovoljno migati tudi na javnih mestih.

Album vsebuje 13 skladb. Sestavljajo ga tako instrumentalne kot tudi vokalne skladbe. Za instrumentale lahko rečemo, da jih naslov albuma perfektno opiše, medtem ko si pri ostalih skladbah lahko razlagamo kvečjemu besedilo. Izmenjujejo se na način, ki dopušča, da lahko po poslušanju zahtevnejših instrumentalov na vsake toliko časa damo analitične možgane na pašo ter dopustimo, da se nas dotaknejo besede v skladbah.

Enostavna navihana besedila, ki nastopajo v skladbah, kot sta Feeling Alright in Unexplainable, spominjajo na besedila z albuma dua Silk Sonic z naslovom An Evening With Silk Sonic in so odlična protiutež kompleksnim formam, razširjenim harmonskim strukturam in zahtevnim sinkopam ter poliritmom, ki krasijo najnovejšo plato skupine Funk Fact:

Cause I’ve been thinking ’bout

Good times

Sweet lines

Written for you

Čeprav imamo opravka s slovenskimi izvajalci, angleška izgovorjava vokalistke Sare Lamprečnik in pevca ter kitarista Alena Kovšeta ne pušča preveč očitnih sledi slovenskega jezika. 

Nagajivi ritmi poslušalca spremljajo skozi večino skladb, toda skupina Funk Fact je sposobna tudi nežnejših melodij, ki jih v skladbi Takes Time prejmemo zapakirane v kompleksne, a mavrično barvite harmonije. Široko večglasje in nepričakovani harmonski postopi v refrenu z besedilom “Love is blind and so am I, / when it comes to you, can’t find a peace of mind” spominjajo na stil mladega britanskega virtuoza Jacoba Collierja

Bogata kolekcija inštrumentov pride najbolj do izraza pri skladbah Wanna play darts? in Superman. V sestavu najdemo klasično ritem sekcijo funk banda, zraven pa še miniaturno “brass” sekcijo. Skladbi imata ob nastopu brass sekcije veličasten zven in njuna aranžmaja bi zlahka razširili za kakšen funk big band. Instrumentalisti tekom albuma razkažejo tudi svoje tehnične sposobnosti. Priča smo fantastično senzibilnim klavirskim solističnim točkam, skladbo Superman pa popestri izjemen kitarski solo, s katerim se ne more primerjati niti solo kitara v skladbi PLC. Če ju primerjamo, lahko zaznamo rahlo razliko v kvaliteti izvedbe.

Leon Firšt se je izkazal s produkcijo in postprodukcijo tega albuma. Široka stereo slika, dopolnjena s počasnim vibratom, ki komaj opazno ziblje intonacijo, v skladbi Heavy Walk poskrbi, da nam vokali sploh ne manjkajo. Plošča muzikalno ni enostavna, a neopazno kljubuje gravitaciji, saj se človek, ki jo posluša, počuti lažji. Je osvežujoča kot hladen tuš in paše ob sončno-vetrovnem vremenu. Naj vas navdihne kot cvetni prah s cvetov pomladi. Naj te besede navdihnejo tudi izvajalce, da nadaljujejo z delom. “Love is blind and so am I …” – še dobro, da imamo pomlad za izgovor – “…when it comes to you, can’t find a peace of mind”.


Uredila: Eva Vene
Lektoriral: Grega Pignar

          
Funk Fact – Unexplainable