26. 3. 2021 / Glasba / Recenzija

Femi Kuti & Made Kuti: Legacy +

Datum izida: 5. februar 2021
Založba: Partisan Records
Produkcija: Femi Kuti & Made Kuti

Pojem, ki povezuje in najbolje opiše dinastijo Kuti, je integriteta. Ta se v danem primeru prenaša skozi generacije, kot se prenašajo geni. Legacy +, dvojni album Femija in Madeja Kutija, izkazuje pripadnost vsemu, kar je pred njima ustvaril znameniti Fela Kuti, njun prednik, politični aktivist in začetnik afrobeata.

Prva polovica albuma Legacy + pripada Femiju Kutiju, avtorju ognjevitih desetih skladb, ki izhajajo iz njegove najnovejše, že enajste albumske stvaritve Stop The Hate. Tudi tokrat je ostal zvest glasbenim smernicam, ki jih je začrtal že njegov oče, Fela Kuti. Temelj skladb zagotovo predstavljajo razigrane basovske linije, ki skupaj s poliritmičnimi vzorci izpostavljajo plesni značaj, opremljen tako s krajšimi vložki pihalne zasedbe kot tudi z daljšimi melodičnimi linijami, ki se mnogokrat prevesijo v solistične parte. Našteti glasbeni segmenti sestavljajo energično funky instrumentalno podlago, ki tudi tokrat prihaja v paketu z obravnavo različnih perečih tem, kot so problematizacija pohlepnih tujih korporacij v skladbah “Land Grab” in “Privatisation”; ostrim obsojanjem nigerijskega koruptivno vladajočega sloja v “Na Bigmanism Spoil Government” in “You Can’t Fight Corruption with Corruption”; ter spopadanjem z odnosom do imigrantov v “Stop The Hate”.

Skladba “Pà Pá Pà”:

V drugem delu albuma Legacy + pa se s svojim prvencem For(e)ward predstavi Femijev sin, Made Kuti. Glasbeno in ideološko se opira na iste temelje kot njegova predhodnika, vendar so nekatere razlike več kot očitne. V primerjavi s Femijevimi skladbami so Madejeve besedilno revnejše in polne ponavljanj, kar je posebej razvidno v skladbah “Free Your Mind” in “Blood”. Neprestano besedilno ponavljanje lahko zelo hitro postane monotono, še posebej v primeru, ko gre za nižji vokalni register in recitativni način petja, kar se pri skladbah na albumu For(e)ward ne zgodi le enkrat. Ne glede na to Madeju uspe prenašati sporočila skozi svoja dela, saj izpostavlja vsebinsko močne fraze, podkrepljene z zvočno sliko, ki je niti pomotoma ne moremo opisati kot nezanimivo. Made v zibelko položeni afrobeat ponese na višji nivo, prežet z večjimi vplivi jazzovskih prvin, ki jih prepleta z različnimi popularnimi žanri, opaznejšo poliritmiko ter odmevnejšimi solističnimi parti, s čimer že tako bogat glasbeni material še nadgradi. Raznolikost prinaša tudi stopnjevanje zgoščenosti materiala. Med petjem glasbeni material reducira in upravlja le z najnujnejšim. Posveti se detajlom, kot je vključitev otroških glasov na začetku skladbe “Hymn”, ki nagovarja mlade in obravnava prihodnost Nigerije. Made glasbeni tok usmerja premišljeno in skladno s preostalimi deli posamezne skladbe.

Album Legacy + več kot očitno prinaša nadaljevanje tradicije in hkrati sodoben glasbeni izraz dinastije Kuti, ki v središče še zmeraj postavlja udarno, surovo vsebino. In čeprav so besedila še vedno aktualna, Made prepozna svojo dediščino in se z novo močjo loteva reševanja starih problemov.

Skladba “Free Your Mind”:

          
Femi Kuti & Made Kuti – Legacy + (desktop)