21. 6. 2015 / Glasba

ČEKITAUT/MIKS: Flow Festival Ljubljana/KRDR14

Flow Festival se kaže kot tisto dogodje, ki so si ga mnogi mlajši Ljubljančani že leta in leta želeli. Gre namreč za urbani festival z močno mednarodno zasedbo glasbenikov aktualnih popularnih muzik in atraktivnim kontekstom. K nam prihaja kot nekakšna ljubljanska edicija originalnega helsinškega Flowa. Festival se bo odvijal prihajajoči konec tedna (26.-28. 6.) v Tobačni.

 

Dolgo časa že potekajo diskusije med glasbenimi navdušenci in poznavalci okoli tega, zakaj Ljubljana nima svojega INmusica ali EXITa oz. festivala, ki bi spretno vijugal med alternativo in mainstreamom, med kvaliteto, novitetami in množico (naj vseeno v opombo povem, da sta omenjena festivala programsko še veliko bolj razvejana, vendar njuno najbolj izpostavljeno vsebino sestavljajo aktualni “urbani” bendi). Nekaj poskusov vzpostavitve takšnega domačega festivala za urbano publiko je že bilo (spomnimo se npr. na enodnevni Urbani festival izpred treh let, ki se je odvijal v Križankah ali pa na lanskoletni, sicer butični Stiropor, ki bo letos trajal občutno manj časa in je programsko izrazito zožen na klubsko elektroniko), a povečini so bili ti poskusi neuspešni oz. so v kratkem transformirali v bolj domačijske ali nišne festivale, ki v Sloveniji že po tradiciji dobro uspevajo (MetalDays, Punk Rock Holiday, na svoj specifičen način Druga godba …) .

 

Mnogo je razlogov, zakaj v Sloveniji do sedaj ni bil mogoč festival kova Flow. Številni namreč pravijo, da za tak tip festivala v Sloveniji ni dovolj ciljne publike in je delanje česa podobnega ekonomski samomor, spet drugi, da ni primernih prostorov ali pa da vse prevečkrat takšne festivale delajo ozkogledni amaterji, ki se ne spoznajo dovolj na glasbeno sceno. Krive naj bi bile tudi radijske in televizijske postaje, ki v veliki večini znotraj kulturne krajine še vedno berejo časopis izpred dvajsetih let ali pa širijo komercialno sodrgo najhujšega tipa in na ta način ustvarjajo okolje, kjer nobeno pametno podjetje ne bo tvegalo stotisoče evrov za nekaj, kar pri nas tako ali tako nima domovinske pravice in ni vsakodnevno navzoče na mainstream sceni.

 

Kakorkoli že, bomo videli, kako bo uspel festival Flow. Njegov line-up je za slovenske razmere precej impresiven. Tuja imena so zares aktualna in kvalitetna (Caribou, Metronomy, Jose Gonzalez, Pet Shop Boys, Run The Jewels, Derrick May, DJ Koze, Dixon, Bonobo, Róisín Murphy …), medtem ko med domačimi pogrešamo več bendov in glasbenikov z nedavnega MENTa ali pa zadnjih nekaj TRESKov.

 

Vendar v primeru festivala Flow ne gre samo za glasbo. Finski model eko festivala in izkušnje za vse čute bo prisoten tudi v Ljubljani. Tako se bomo lahko na festu razvajali s kvalitetnimi in popularnimi domačimi verzijami hran sveta (Bazilika, Maharaja, Hood Burger, Libanonske meze, On Thai, Smoothie bar, Palačinkomat …), se sprehodili v pop-up trgovinici, v kateri bodo razstavljeni produkti slovenskih mladih oblikovalcev, se razgibali na umetni plezalni steni, prisostvovali kreativnim pogovorom Flow Talks, si ogledali inštalacijo mednarodno uveljavljenega sodobnega slovenskega umetnika Jaše, se sproščali na urbani festivalski plaži in se ustavili pri vizualnih inštalacijah z atraktivnim 3D-mappingom vred.

 

O festivalu Flow si lahko še več preberete na njegovi uradni spletni strani: http://www.flowfestival.si/sl/

 

————

 

Miks KRDR14 je posvečen festivalu Flow – selekcija skladb je tako sestavljena iz nabora letošnjih udeležencev festivala.

 

Vrstni red selekcije:
1. New Wave Syria – “Hipster Than Hip”
2. Pet Shop Boys – “Vocal”
3. Bonobo – “Cirrus”
4. Run The Jewels – “Oh My Darling (Don’t Cry)”
5. Bad Copy – “Dzastin Biber”
6. Âme – “Rej”
7. Derrick May – “Strings Of Life”
8. Caribou – “Jamelia”
9. Polona Kasal – “Danaja / Danae”
10. Metronomy – “The Look”
11. José González – “Every Age”
12. Róisín Murphy – “Overpowered”
13. Edo Maajka (Feat. Sky Wikluh) – “Rek’o Sam Joj”
14. Loutseau – “Streetwalker”
15. DJ Koze (Feat. Apparat) – “Nices Wo Lkchen”

KRDR14 from koridor2014 on 8tracks Radio.

                                                                      
flow_festival_ljubljana_slika_2015_lica-700×406