23. 5. 2016 / Glasba

Sprehod po letošnji Drugi godbi (26.–28. maj)

Še dobra dva dni in pričela se bo že 32. edicija Druge godbe (26.–28. maj). Gre za festival, ki v naš prostor vsakoletno prinaša prepotreben svež veter aktualnega globalnega glasbenega dogajanja.  Letos bomo priča dvajsetim dogodkom v okviru festivala, od tega kar trinajstim koncertom, rdeča nit letošnjega festivala pa je diaspora. Spremljevalni program festivala se s filmom Samo prek naših trupel (They will have to kill us first) pričenja že danes.

 

Organizatorji so se odločili, da se aktualne begunske krize ne bodo lotili na prvo žogo, torej da bi v goste povabili samo glasbenike, ki prihajajo iz trenutnih akutnih področij, temveč želijo pokazati, da številni glasbeniki širom sveta ustvarjajo zaradi raznolikih razlogov (tudi begunstva) izven držav, v katerih so rojeni.

 

Druga godba se bo v Kino Šiška pričela v četrtek z nastopom svetovno znanega Francoza Ludovica Navarra, bolj znanega pod imenom St. Germain, ki bo v Ljubljani predstavljal svojo zadnjo ploščo, preprosto naslovljeno St. Germain. Obetamo si lahko raznovrsten repertoar elektronske glasbe, vse od acid jazza do ritmov housea. Nato se premikamo na Metelkovo. V Menzi pri koritu bo nastopila domača čudodelnica Katja Šulc, ki bo predstavljala svoj tretji album Kamlisajlan, ki je prežet s toplimi in živahnimi ritmi romske glasbe.

 

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=yRpKKBmeqV4[/embedyt]

 

 

Petkov večer že zdaj obeta glasbeno poslastico za poslastico do jutranjih ur. Otvoril ga bo edinstven ameriški raper in pesnik Saul Wlliams, kateremu bo sledil nastop stare znanke Godbe Nneke. Tokrat bo predstavljala svoj četrti, konceptualni album My Fairy Tales, v katerem raziskuje položaj Afričanov v diaspori in težave, s katerimi se soočajo. Večer v Šiški bo zaključil “zlati glas Afrike” Pat Thomas & Kwashibu Area Band.

 

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=6ivg3J3h5Ps[/embedyt]

 

 

Kot dan poprej se bo tudi petkov večer nato preselil na Metelkovo. Posebej težko že zdaj čakamo nastopa Orkesta Mendoze in Londončanov The Comet is Comming. Prvi nas bodo zazibali v ritme mambe, rumbe in jazza, drugi pa nas pognali v vročico noči z eklektičnimi elektronskimi ritmi. Večer bo zaključil domači trojec Afroville.

 

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=QbNgv0RCF0g[/embedyt]

 

 

Sobota se bo, kot je sedaj že v navadi, pričela že zgodaj popoldne. V Klubu Cankarjevega doma bomo priča trem nastopom. Nastopili bodo eklektični Accordionduo Dinovski & Schuberth, sevdah jazz zasedba tAman in ezoterična Dom La Nena. Festival bodo v Stari mestni elektrarni zaključili multiinštrumentalisti Magnetic Ensemble.

 

Prerez celotnega glasbenega dogajanja na letošnji drugi godbi: https://www.youtube.com/watch?v=8XdK6S-FW3g&list=PLfl27BCWSS0X2D0LbJV1MUNQpILrbE3Gz

 

O vseh preostalih spremljevalnih dogodkih in delavnicah si lahko preberete tu.

                                   
godba3