27. 5. 2015 / Glasba

ČEKITAUT: Druga godba in drugogodbaški MIKS KRDR12

V četrtek se pričenja in traja do sobote že 31. edicija festivala Druga godba. Gre za enega najpomembnejših svetovnih festival, če poenostavimo, glasb sveta, v regionalnem prostoru pa je po razsežnosti, konceptu in imenih že leta brez konkurence. Druga godba pripelje v Ljubljano vsako leto kopico kvalitetnih in unikatnih svetovnih glasbenikov, ki so sicer v Sloveniji zapostavljeni, saj jim domači anglosaksonsko obarvani medijski tokovi ne dajo prostora in priložnosti.

 

Letošnji festival je sestavljen iz treh tematskih sklopov: ženski glasovi, psihedelija in dub. Prvega predstavljajo močni ženski glasovi, katerim je namenjena skorajda polovica festivala. Tu bomo slišali vse od zahodu precej aktualnih Tune-Yards, Hindi Zahra in Yasmine Hamdan do fascinantne Španke Silvie Perez Cruz in uporne Azize Brahim z Zahodne Sahare.

 

Osrednji imeni psihedeličnega sklopa sta vsekakor zasedbi Hayvanlar Alemi in Sons Of Kemet. Te bomo imeli priložnost slišati na petkov večer v Channelu Zero in Menzi pri Koritu. Najmanjši, a zato nič manj pomemben sklop festivala predstavlja polje dub muzike. V Slovenijo prihaja eden izmed očakov duba Dennis Bovell, festival pa bo v soboto zaključil Pedro Coquenão in njegov kolektiv alias Batida, ki v živo odigrano in posemplano afriško in karibsko plesno glasbo povezuje s plesnimi vložki in aktualnopolitičnimi videi. Domače barve zastopa zasedba Katalena, ki je v začetku meseca izdali nov album z naslovom Enci benci Katalenci.

 

Festival bo tako kot vsa leta spremljal bogat spremljevalni program, v Kinu Šiška pa bo poskrbljeno tudi za varstvo naših najmlajših.

 

Več informacij o festivalu si lahko preberete na sledeči povezavi: www.drugagodba.si

————

Drugogodbaški MIKS KRDR12

 

Selekcija skladb je sestavljena iz vseh glasbenih gostov festivala in tako tvori krajši pregled godb, ki jim bomo lahko prisluhnili od četrtka do sobote (28. 5.-30. 5.).

 

 

                                             
dg2015-1_b