12. 10. 2022 / Glasba / Reportaža

Carpenter Brut, Sierra, Neuromancer

Datum: 4. oktober 2022, 19:30
Prizorišče: Kino Šiška, Ljubljana

Prvi torek v oktobru so večjo dvorano Kina Šiška, Katedralo, obiskali kar trije akti, ki povezujejo ritme 80-ih let prejšnjega stoletja in heavy metala. Od domačih predstavnikov sta to bila duo Neuromancer, njima pa sta sledila sonarodnjaka iz Francije, Sierra in Carpenter Brut, ki sta prvič obiskala Slovenijo. Glavni akt večera, Carpenter Brut, je sicer večinoma možno zaslediti na metalskih festivalih, a tokrat je bilo vzdušje bolj synthwaversko in tako je bilo možno izkusiti metal v bolj plesnem sosledju.

Koncertni večer v Katedrali sta odprla domači duo Neuromancer iz Kranja. Temačna synthwaverja sta nas s svojo repetitivnostjo melodij in vajbom francoskih akcijskih Top Gun letalcev zapeljala iz pasivnega opazovanja v počasno poplesavanje. Igrala sta svoje prepoznavne komade, ki v nas podžgejo željo po tem, da bi se usedli v avto (ali letalo) in ob komadih »na repeat« celo noč vozili v neznano. V 45 minutah sta uspela vsaj malo prebuditi ljudi in jih pripraviti na preostanek večera.

Neuromancer (foto Urška Boljkovac)

Za njima je po kratki pavzi utrip zvišala sonarodnjakinja glavne zvezde večera, Francozinja Sierra. Morda na začetku malce zadržana, kasneje pa je prvi vtis kaj hitro spremenila in presenetila s težkimi beati. Ker jo navdihujejo zvrsti, kot so synthwave, dark wave in EDM, je večer vodila že skoraj techno-gesaffelsteinovsko. Namesto nežnih premikov so bili tukaj ustrezni konkretni in glasni premiki nog, ki jim je sledilo celotno telo. Iz prijazne glasbe sončnega zahoda smo vstopili v rejv, kjer iz nas na površje prihajajo vse zlobnosti in se sproščajo skozi postopanje. Delo njenega lučkarja je bilo brezhibno za očiščenje in njen, v živo angelski glas, je na trenutke spomnil na odrešitev. Zelo mikavno bi jo bilo slišati v klubu, saj so bile njene melodije primerne za popolnočno razbremenitev.

Sierra (foto Urška Boljkovac)

Glavni akt večera Carpenter Brut aka Franck Hueso je na oder prišel s kitaristom Adrienom Groussetom in bobnarjem Florentom Marcadetom, oba pa prihajata iz francoskega metal benda Hacride. Carpenterjevo ime, ki izhaja iz šampanjca Charpentier Brut in priimka kultnega filmskega režiserja Johna Carpenterja, prinaša na oder prav njuno kombinacijo. Na eni strani takoj prepoznamo klasično pozno francosko elektronsko synth glasbo, na drugi strani pa znanstveno fantastiko, polno krvi. Metalski disko synth za nami teče kot morilec ponoči po gozdu, ki od nas namesto življenja zahteva kombinacijo headbenganja in rejvanja. Adrien Grousset je svoji kitari neumorno šepetal magične uroke in razigraval publiko, Florent Marcadet pa je razgrajal v sozvočju s Huesom, tako da so skupaj res potrdili rek, da “najboljše prihranimo za konec”. Sicer so prišli predstaviti novo ploščo Leather Terro, a ko so zaigrali priljubljeno priredbo Maniac od Michael Sembella, je celotno dvorano zaobjela pevska evforija. Ne glede na posluh nas, obiskovalcev, smo jo zapeli skupaj od začetka do konca.

Oktober v Šiški se je tako začel s slasherskim rejvom in metalskim džuskanjem ter nas pripravil na dolge in hladne preplesane noči.


Lektoriral: Grega Pignar

Carpenter Brut (foto Urška Boljkovac)