14. 7. 2015 / Glasba

Action Bronson – Mr Wonderful

Nekateri smo mogoče že malce navajeni, da nas Action Bronson aka Arian Arslani, Newyorčan albanskih korenin iz Queensa, na vsak mesec ali dva preseneti. Pa naj bo to z novim komadom, Youtube/Vine-posnetkom samega sebe, kako urinira poleg kuhanja, z izleta z bratrancem … Nikoli ni dolgčas. Bivši kuhar je v zadnjih petih letih izdal toliko raznoraznega medijskega materiala, da se mi je pred njegovo prvo velikozaložbno izdajo prag pričakovanja enostavno malce znižal. Zdelo se mi je, kot da mogoče ne more pokazati nič kaj pretresljivo novega

 

 

Kar se za Ariana značilnih, nadnaravno bedastih lirskih linij tiče – sicer ostajajo tu, te ponovno nasmejijo (ali totalno prestrašijo), ponovno uživamo v njegovem skrokanem prekajenem glasu, v flowu stila Ghostface Killah. Bronson tako na albumu ohrani vse svoje lastnosti, ki so se izkazale kot uspešne, to pa seveda sploh ni presenetljivo.

 

 

A kar tokrat najbolj izstopa, cello od večine njegovih prejšnjih izdaj, je sama zvočna podoba. Prav tu je opazna tista bistvena razlika, ki album Mr. Wonderful dvigne nad povprečje. 31-letni gospod Arslani je namreč po vseh svojih popotovanjih in koncertiranjih v zadnjih petih letih skoraj v vsakem kraju, ki ga je obiskal, nabral čudovito kolekcijo raznoraznih ekostičnih vinilk, ki pa producentu tipa The Alchemist sedejo direktno na njegovo glasbeno žilico. Tako na albumu poslušamo Bronsona s svojimi značilnimi izjavami o hrani, pornu in nadrogiranosti, ki pa tako zelo sedejo k raznoraznim jazz, blues in pop inštrumentalom predvsem Marka Ronsona (npr. singel “Baby Blue feat. Chance The Rapper). Tu pa je tudi nenavadno kombiniranje samplov eksotične, orientalske, starejše italijanske ter predvsem psihedelične glasbe, katerih glasbeni oče je Alchemist. Ta prepoznaven zvok slišimo v komadih oz. zdaj že singlih tipa “Easy Rider ali “Actin Crazy”.

 

 

Albuma tako ne moremo opredeliti zgolj za hip-hop izdelek, saj njegova osnova in bistvo nista ne ritmično niti melodično klasično “90’s east-side” zastavljena, kot so bile npr. njegove prejšnje izdaje. Zato pa je Mr. Wonderful definitivno album, ki žanrsko zbliža pop, hip-hop in rockovsko psihedelijo, kar seveda lahko opredelimo kot določen dosežek in tudi manjši napredek v nekaterih žanrih glasbene stroke.

 

 

Skladba “Easy Rider”:

 

reviews-Mr-Wonderful