30. 11. 2015 / Glasba

Kratkice (48. teden, 2015): Deerhunter, Disclosure, Joanna Newsom, Die Nerven

Deerhunter – Fading Frontier: o
Brandford Cox in kolegi nam ponujajo do zdaj njihov najbolj konvecionalen album. V njem prevladujejo bazične, nežne in umirjene zvočne linije. Bolj kot na klasično odpiljen, psiho model glasbe Deerhunterjev, spominja plošček na nekaj, kar bi delale zasedbe tipa Real Estate. Proti koncu LP-ja smo sicer priča eksperimentiranju z izolacijskimi glasbenimi ambienti, vendar to celokupno ne pretrga mehkobe tega glasbenega dela. J. P.

 

Skladba “Breaker”: https://www.youtube.com/watch?v=UCVWrqxyt3Y

 

 

———————————————————————————————————

 

 

Disclosure – Caracal: –
Drugi album elektronskega superzvezdniškega bratskega dueta Disclosure se sooča s klasičnimi problemi sredinskih mainstream muzik. Dvojčka Lawrence z že kar moteče spolirano nemotečo mešanico housa, popa in r’n’b-ja le redko na plati ponudita kos glasbe, ki bi nas povabil k ponovnemu poslušanju. Vse ostaja v sferi »všečnega vsem, zares pa nobenemu«. Predvidljivo, dolgočasno, že pozabljeno. J. P.

 

Skladba “Holding On”: https://www.youtube.com/watch?v=3mmTMSZkXQY

 

 

———————————————————————————————————

 

 

Joanna Newsom – Divers: +
Joannin najnovejši album združuje v sebi vse najboljše elemente njenih preteklih glasbenih stvaritev. Divers je glasbeni čudež, fantazijski svet pravljic, ki ga odlikuje mojstrsko kompozicijsko razmerje med orgljami, klavirjem in preostalimi inštrumenti. V njem se v samosvoji zvočni entiteti, v kateri ponovno kraljuje Joannin nebeški glas, preteka vse od baročnega popa do bolj minimalističnih muzikalnih form. Vsekakor eden izmed pretendentov za album leta. J. P.

 

 
Skladba “Sapokanikan”: [embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=ky9Ro9pP2gc[/embedyt]

 

 

———————————————————————————————————

 

 

Die Nerven – Out: o
Novi album sodobnih nemških post-punkerjev prihaja le leto po fantastičnem Fun. Out vsebuje manj temačno-repetitivnih osemdesetih in več hrupnih devetdesetih, nasproti pa materni jezik vokalnega izraza Stuttgarčanov še vedno ostaja enako surov in poln obupa. A skladbe so tokrat manj koheretne in manj privlačne, predvsem pa manj močne, s čimer Out pušča medel vtis. T. K.

 

Skladba “Wűste”: https://www.youtube.com/watch?v=zlfvMaLpMRY

               
Joanna-Newsom-Divers-h