23. 9. 2015 / Glasba

6. obletnica Kina Šiške: Your Gay Thoughts – koncertna premiera albuma The Watercolors @Kino Šiška, 23. 9. 2015

UVOD

 

Praznovanje rojstnega dne Centra urbane kulture Kino Šiška je vedno poseben dogodek. Ne samo zaradi izvajalcev, katerih nastop na njem je vedno vrhunski (Silence, Moveknowledgement, Klemen Klemen …), temveč predvsem zaradi pomena, ki ga nosi Kino Šiška. Že vse od nastanka pred šestimi leti je edino institucionalno prizorišče na slovenski grudi, ki kontinuirano skrbi in ustvarja pogoje za relevantne glasbene vsebine, tiste, ki s svojo prebojnostjo, drznostjo in inovativnostjo prinašajo v domače loge prepotrebno svežino, odtis sodobnega in obenem premislek o sodobnem. Je prostor, kjer alternativne kulturne prakse pokažejo, zakaj umetnost ni samo obrtniška veščina in kraljestvo »tisočerih« med seboj vrednostno enakovrednih okusov, ki jih v resnici žene naprej in oblikuje kapital, temveč je miselno-ustvarjalno polje, kjer je možno s pomočjo estetskih prijemov prevpraševati obstoječi kulturni kod in preoblikovati naš simbolni koordinatni sistem.

 

Kino Šiška je tudi kvantitativno gledano ena izmed naših najpomembnejših dogajalnic. Je stičišče (»točka, kjer se srečata Cankarjev dom in Metelkova, Val 202 in Radio Študent (pa še kdo), …«)* najbolj raznolikega in radovednega domačega občestva in ima zato še posebno pomembno vlogo pri izboru vsebin, kulturnem izobraževanju in odpiranja novih priložnosti za mlade. V zadnjem času, ko je zaradi različnih razlogov glasbeno malo manj potentna in razburljiva, je fokus delno preusmerila tudi na mlade vizualne in multimedijske umetnike, ki v različnih programskih sklopih tako dobijo možnost razstavljanja v eminentni kulturni sredini.

 

Letošnje obletnikovanje je minilo v kontekstu še danes ambivalentnega (za zdaj sicer res simboličnega (dva evra)) kulturnega evra, ki po eni strani pohvalno mladim ustvarjalcem, ki težko pridejo do denarja, ponudi nek začetni kapital, po drugi strani pa so prav tako mizerno plačani novinarji prisiljeni plačati za to, da lahko delajo. V obeh primerih se deloma srž problema in razlog ter motivacija za uvedbo kulturnega evra skriva drugje (medijskih hišah, zastonjkarski mentaliteti …), pa vendarle je logika takšne redistribucije denarja med tako ranljivimi skupinami lahko usodna za eno.

 

Protagonisti rojstnega dne Kina Šiške so tako postali prvi zmagovalci kulturnega evra Your Gay Thoughts, ki so na dogodku predstavili svoj prvenec z naslovom The Watercolors. Poleg njih so v sodelovanju z VJ-ustvarjalci (FŠK, Lynx, Smech, Mia Ventin) nastopili še prenovljeni Napravi mi dete, Matter, Nitz, Imre Kiss, A i w a, Headshotboyz in Žiga Murko. Ni pa bil to edini pester dan v tednu obletnikovanja. Dan prej so namreč okolico Kina Šiške v okviru festivala ŠiškaFejst zavzeli skejterji, BMX-arji in grafiterji, še dan prej pa je potekala projekcija dokumentarca B-Movie: Želja in zvok v Zahodnem Berlinu. A da je bila bera polna, je v začetku tega tedna potekala še okrogla miza iz cikla novi kulturni politiki naproti.

 

NAPRAVI MI DETE

 

Dogajanje se je resnično začelo in razživelo s premikom z miz producentov (Nitz, Žiga Murko) in lokala na talni površini preselilo na stopnišče do zgornjega prostora, na stoječe noge, s tisto pravo pozornostjo na glasbo. Prvič po razpadu se je v polni bendovski zasedbi pojavil fenomen Napravi mi dete, tokrat izključno v ženski postavi in stasu. Peterica usklajeno napravljenih postav je sijalo v bleščicah, bleščečih oblekah in ustvarjanju glasbe. Sicer je nastop predstavljal nekoherenten skupek starega in novega materiala, od balkansko navdahnjenih ljudskih fuzij s čudaškimi plesnimi beati do bolj enosmerne udarne indietronice, s kvalitativnimi vzponi in padci, a rdeča nit ustvarjenega plesnega vzdušnja nikoli ni bila pretrgana. Pridružitev publiki glavne kreativke benda Kukle je sodobno ženstvenost zasedbe še toliko bolj akcentuirala.

 

MATTER

 

Po še enem delu, ki je dajal občutek vmesnosti, kjer je DJ-mizo prevzel A i w A s sodobnim gruvi housom, je sledil najbolj nahajpan bend »podtalne« scene pri nas – trojec Matter, ki je hkrati tudi eden najbolj divizivnih bendov ta hip. So resni ali se zajebavajo? Je ta refren samoironičen? So te lenonke referenca? To so le nekatera izmed vprašanj ob nastopu, ki vključuje simpatično sveže cloudrapovske podlage s podobnimi sodobnimi odvodi, ki jih primanjkuje v našem hiphopovskem okolju, z nepremišljeno napopanimi internimi forami, debilnimi rimami (o trikrat videnih pičkah, ki padajo z neba) in slabim flowom. Na koncu je treba Matter vzeti izključno kot zabavo, ne kot resen akt, ne kot umetnost in ne kot substanco. Matter so v bistvu poročni bend za hipsterje.

 

YOUR GAY THOUGHTS

 

Po ogledu videospota za skladbo Your Gay Thoughts “Among the Lull”, ki ga je režirala Kukla iz Napravi mi dete, se je dogajanje postopoma preselilo v Katedralo, ki je bila tokrat posebej pripravljena za nastop po novem petčlanske zasedbe Your Gay Thoughts. Vodnate vizualije Mine Fine namreč niso bile postavljene le za njihovimi hrbti, kot je to običajno, ampak so obsegale še vsaj polovico ovalne Katedrale. Čeprav je v slovenskem prostoru že marsikateri bend poskušal z vizualijami obogatiti svoje nastope, ni še nobeni skupini uspelo na tako organski način združiti v eno zvočno in vizualno dimenzijo. Če je ob njihovem prvem nastopu v The Lovest leta 2011 vizualni del še močno izstopal, pa je danes kvaliteta obeh ravni nastopa na podobnen nivoju. Zasedba je zvočno rastla že zadnji dve leti in z vsako novo objavo potiskala svojo glasbo v smer, ki pri nas še ni bila zastopana.

 

Že ob prvim slušnem kontaktu s prvencem The Watercolors je bilo jasno, da je bend ustvaril povsem nov zvočni prostor, ki ga preveva posebno downtempo vzdušje after zabave, kar se je poznalo tudi na prisotnih obiskovalcih, saj so mnogi v ospredju kar posedali po tleh dvorane. Nova abstraktna zvočna stvarina za 22. stoletje se še od njihovih lanskoletnih kompozicijah razlikuje predvsem po tem, da gre za veliko bolj organsko-vodnato zmes, ki jo dopolnujejo elementi melanholije, psihedelije, chill glasbe in retrofuturizma. V njej se prepleta nešteto glasbenih (neo soul, jazz, Connan Mockasin, Flying Lotus, Thundercat …) in drugačnih referenc, zato bi album brez problema lahko opredelili tudi kot postmodernistično delo. YGT so ustvarili specifičen eksperimentalen zvok, ki gradi ugodje pop pojavnosti preko minimalističnega beatovja in izogibanja konvencijam. Na samem koncertu je zmotilo le slabo izkoriščanje inštrumentov v živo, saj bi lahko tako novi član zasedbe Luka Uršič kot glavni pevec/basist/ostalo Gregij marsikateri zvok iz matric poustvarila v živo, tako pa sta je pri kar nekaj skladbah zdeli njuni vloga preskromni – sploh zato, ker sta obenem opozarjali na to, da bi bila večina glasbe lahko na matrici, resnično potrebni pa so bili le činele in pogojno vokali.

 

ZAKLJUČEK

 

Po nastopu zasedbe Your Gay Thoughts in predstavitve prvenca The Watercolors se je glasbeno dogajanje preselilo v spodnjo dvorano Kina Šiške, kjer so nastopili Imre Kiss in dvojec iz Budimpešte Headshotboyz, ki je tudi produciral zgoraj omenjeni prvenec skupine YGT. Z basi in abstraktnimi beati napolnjen nastop omenjenih fantov je predstavljal nekakšen prehodni most do after zabave, ki je potekala v bližnji Kreativni coni Šiška.

 

Kino Šiška je še enkrat več pokazal, da gre za prostor, ki omogoča progresivnim strujam domače produkcije predstavitev in medijsko izpostavitev, Your Gay Thoughts pa z novim albumom odpirajo nov horizont domače glasbe. Čeprav verjetno ta glasbena edicija ne bo nikoli postala množična obsesija, odpira regijski prostor za muzike prihodnosti.

 

—-

 

*Izjava direktorja Kina Šiške Simona Karduma ob nedavnem intervjuju za mobilni tednik Torek ob petih: http://torekobpetih.si/intervju/kultura-je-svetlobna-leta-oddaljena-od-ministrice-za-kulturo/

                                                                 
2