23. 12. 2018 / Film/TV

Zvezda je rojena (A Star Is Born)

Bradley Cooper se je z režijskim prvencem lotil že tretje priredbe slavnega filmskega muzikala Zvezda je rojena (A Star is Born) iz leta 1937. Tokrat občinstvo z užitkom odkriva nove sije starih zvezd – Cooper, uveljavljen igralec velikih zaslonov, denimo preseneti z žametnim glasom, Lady Gaga pa se izkaže z nezanemarljivo igralsko spretnostjo (dve leti poprej je za svoj nastop v seriji Ameriška grozljivka (American Horror Story) sicer že prejela zlati globus).

Okvirna pripoved muzikala v osnovi ostaja ista. Gre za ljubezensko zgodbo med nesrečnim zvezdnikom in nadarjenim dekletom na poti do slave. Glasbenik Jackson, »Jack« Maine (Cooper), je pijanec in odvisnik, za nameček pa mu sluh čedalje bolj peša zaradi tinitusa. Nekega večera se zateče v bar, kjer se na prvi pogled zaljubi v nastopajočo Ally (Gaga). Kmalu po prvem snidenju na enem njegovih koncertov zapojeta njeno pesem Shallow, kar vodi do začetka ljubezenskega razmerja in skupne turneje. Ally kmalu izkoristi priložnost za solo kariero, Jackova odvisnost pa se stopnjuje in prizadaja škodo tako njegovim razmerjem kot karieri.

ZVEZDA JE ROJENA - SLIKA 2

Kljub naslovu je pravi srž filma v menjavi vlog in razmerjih, ki jim soočanje z novopridobljeno slavo ne prizanaša. Ally je presrečna in neobremenjena v samih zametkih kariere, ko na turneji še spremlja Jacka, čim najde svojo pot, pa občuti pravo težo tegob, ki spremljajo njenega ljubimca: stopnjevana odvisnost, spor z bratom, propadajoča kariera in nezdrava (a pričakovana) mera zavisti, ko je prisiljen nenadoma uspešnejšo partnerico deliti s svetovnimi množicami.

Moški, v katerega se Ally zaljubi, je že odvisnik in nikakor ni neobremenjen, a je njun odnos vseeno prisrčno ljubeč in pristen. Najbolj ganljivi trenutki večidel ne nastopijo na samem (če izvzamemo serenado Never Love Again in nekatere intimne momente), temveč ko sta ljubimca obkrožena z ljudmi. Vsi so pretežno redkobesedni, poudarjajo telesno govorico in odziv – prvo spogledovanje med Allyjinim nastopom v baru, njun prvi skupni nastop, nenazadnje tudi zaroka – in ob teh prilikah sta Cooper in Gaga res prepričljiva. Čim pride do kariernega razpotja, pa začnejo posledice odvisnosti in potlačene grenkobe pronicati v razmerje.

Če nas Cooperjev suveren prikaz priljubljenega glasbenika, ki ga življenje dodobra potolče, ne preseneti – like, ki so nekoliko zanemarjeni, a očarljivi, je že upodabljal ­– pa Gagin nastop vsaj pri tistih, ki smo je vajeni videti s plastmi ličil, v kričečih kostumih in za masko odrske persone, dviguje obrvi. Brez težav se prelevi v preprosto dekle, ki zna očarati z golim glasom, nekaj prizorov pa ukrade tudi njen nos.

ZVEZDA JE ROJENA - SLIKA 3

Filmu uspe verodostojen prikaz čiste ljubezni in propadajočih odnosov v svetu današnje slave, čeprav je to že tretje poustvarjenje zgodbe. Ne gre zanemariti odnosa med Jackom in Bobbyjem (Sam Elliott), predvsem v drugi polovici filma bi težko rekli, da bi nastop slednjega koga pustil hladnega. Tudi Allyjin za spoznanje preprostejši odnos z očetom (Andrew Dice Clay) lepo uokvirja osrednjo zgodbo.

Dogajanje povezuje dovršena glasbena spremljava (skladbe za film sta Gaga in Cooper med drugim soustvarjala tudi z Lukasom Nelsonom, sinom Willieja Nelsona). Izvedbe so doživete, pesmi pa relevantne, prijetne in presegajo standrard, ki ga pri glasbenih filmih in muzikalih zadnje čase pričakujemo. Glasbene nastope doživljamo skupaj z občinstvom na zaslonu, ki ga kamera v ključnih trenutkih ne zanemari. K splošnemu vtisu pripomore tudi dejstvo, da igralca v vodilnih vlogah kar se petja tiče nista nevešča.

Zvezda je rojena ne prinaša novih spoznanj, a nikakor ni odvečen film. Gledalec se z Ally in Jackom verjetno ne poistoveti vedno zlahka, kar pa ne pomeni, da z njima kaj težje sočustvuje ali doživlja. Novorojena zvezda se nauči spregovoriti, ko je slišana, gledalca pa k poslušanju ni treba prigovarjati.

Napovednik: