29. 12. 2015 / Film/TV

Vojna zvezd: Sila se prebuja (Star Wars: The Force Awakens)

Vojne zvezd so fenomen. Je George Lucas januarja 1973, ko je pričel s pisanjem scenarija za prvi, zdaj pravzaprav četrti del te sage, slutil, da ne bo ustvaril le najdonosnejšega filma svojega časa, temveč takšnega, s katerim bo odraščalo več generacij? Filmom se med drugim pridružujejo stripi, knjige, videoigre, obleke … Težko bi našli franšizo, ki je tako močno zasidrana v popkulturo. Od nekdaj ne slovi po pretirani kompleksnosti, marveč stavi na večen boj med dobrim in zlim, med svetlo in temno stranjo Sile. Ta tematika je, vsaj kar zadeva starejše filme, vsekakor daleč od banalne: ne gre namreč za to, o čem govorijo, temveč za to, na kakšen način to povedo.

 

O tem, da zgolj ime in venomer enak začetek z značilno glasbo in napisom »Pred davnimi časi v galaksiji daleč, daleč proč …« še ne zagotavljata kvalitete, pričajo zlasti prva in druga, pa tudi tretja epizoda. Težav, ki so jih pestile, v sedmi ni najti: nov del serije je prej njihovo nasprotje. Na posebne učinke se ne zanaša pretirano in se k njim, kadar niso nujni, v veliki večini primerov ne zateče, kar pripomore k njegovi vizualni izjemnosti. Ni nepotrebnih političnih razpravljanj, pripoved pritegne in je jasna ter tekoča, humor se skoraj vedno obnese, zaradi kopice podrobnosti, ki več kot opravičuje vnovične oglede, pa ima gledalec občutek, da gre za resničen svet in ne »le« za film. Povrhu je igra odlična: zlasti se že četrtič izkaže Harrison Ford kot navidez brezobziren, a v resnici dobrosrčen tihotapec Han Solo. Ta težko pričakovan film je tako vsekakor najboljši del serije od leta 1983, morda celo od leta 1980.

 

Režiser J. J. Abrams, ki sta mu pri režiji gotovo pomagala ljubezen do franšize ter dejstvo, da se je dvakrat kalil na vsaj deloma podobnih Zvezdnih stezah, je skupaj s scenaristoma Lawrencom Kasdanom (ki je sodeloval pri pisanju pete in šeste epizode) in Michaelom Arndtom združil staro ekipo: Luka Skywalkerja, princeso Leio, Hana Sola, Chewbacco ter robota C3PO IN R2-D2, dodal pa je tudi sveže obraze. Svetli strani Sile se pridruži dekle Rey (doslej neznana Daisy Ridley), ki kljub življenju na socialnem dnu čuti, da ji je namenjeno nekaj več: spremljata jo prisrčen droid BB8 in spreobrnjen stormtrooper Finn, temna stran pa se pojavi v obliki Prvega reda, ki mu poveljuje po nepotrebnem računalniško zmodeliran Snoke (obraz mu vendarle posodi Andy Serkis), pooseblja pa ga Kylo Ren.

 

Spektakularna mečevanja in vrhunsko posnete vesoljske bitke vsekakor podpirajo moralne dileme in človečnost likov, a je ta aspekt v primerjavi z izvirno trilogijo tokrat morda manj izrazit. Dialogi so mestoma podpovprečni, rešitve določenih težav se pojavijo od nikoder, nov negativec Kylo Ren pa je zastrašujoč le, dokler si ne sname maske. Zdi se, da se J. J. Abrams boji eksperimentiranja in se zanaša na formulo, ki je, podobno kot denimo pri Jamesu Bondu, predragocena, da bi jo bistveno spreminjali: od sedmih filmov si le eden, Imperij vrača udarec, lasti resnično drugačen ton, tudi film Sila se prebuja pa mu, kakor vsi ostali, zvečine ne sledi: temačni in resnobni trenutki se sicer pojavljajo, a jih hitro ublaži – resda posrečen – humor. Če je bil eden glavnih očitkov nedavnim filmom oddaljitev od izvirnikov, je tokrat kvečjemu nasprotno, saj naletimo na številne podobnosti s staro trilogijo (lov na droida, kantina, nova, spet nenadno uničena sovražna ladja, nepričakovano sorodstvo med liki, konflikt med svetlo in temno stranjo likov). BB8 v veliki meri nadomešča R2-D2-ja, tako kot Prvi red zgolj nadomesti imperij: Kylo Rena bi lahko imeli za nekakšno kopijo Darth Vaderja, Snoka pa za kopijo cesarja Palpatina. Največja izmed sicer redkih pomanjkljivosti te vesoljske opere je tako pretirana podobnost z izvirniki, a je to zaradi številnih dobrih strani bolj ali manj opravičljivo. Goreči oboževalci si lahko oddahnejo: Vojne zvezd so si po treh dokaj neposrečenih epizodah in več kot tridesetih letih povrnile nekdanjo slavo.

                                   
star-wars-force-awakens-rey-bb8