14. 7. 2017 / Film/TV

Varuhi galaksije: Drugo dejanje (Guardians of the Galaxy: Vol. 2)

Premišljeno naslovljeno Drugo dejanje, petnajsti film Marvelovega kinematičnega vesolja in obenem nadaljevanje presenetljive uspešnice Varuhi galaksije iz leta 2014, žal ne prinaša svežine prvenca, a je treba v isti sapi priznati, da tega dejstva nikakor ne gre pripisati lenobi.

 

Režiser James Gunn, odgovoren tudi za prvi del, se še zdaleč ne odpove hitremu tempu, obilici šal, vratolomnim akcijskim prizorom, za lase privlečeni, neznansko zabavni mitologiji ter vsesplošnemu, ljubečemu zbadanju žanrskih konvencij tipične vesoljske opere. Tudi igralska zasedba ne razočara: Chris Pratt (Peter Quill/Star-Lord), Zoe Saldana (Gamora), Bradley Cooper (Rocket), Dave Bautista (Drax) ter Michael Rooker (Yondu) so spet sijajni, izstopa pa Kurt Russell kot Quillov biološki oče z zloveščim imenom Ego. Omeniti velja tudi Sylvestra Stallona, ki naredi vtis, čeprav se pojavi zgolj v peščici prizorov. Film od povprečnosti loči nekaj premišljenih in duhovitih odsekov (med drugim izvirna začetna scena, v kateri je spektakularen boj pretkano potisnjen v ozadje), vsesplošna nenavadnost, zanimivi liki in interakcije med njimi ter seveda ironično izbrana glasba, večinoma neznansko zapomnljive pop melodije sedemdesetih.

 

Zalomi se drugje. Mestoma se celo humor, ki je bil eden glavnih adutov Varuhov galaksije, ne obnese: kdaj izpade odlično, spet drugič okorno. Tempo je nepremišljen, saj je tu in tam nebistvenim dogodkom posvečeno veliko časa, kritični pa so odpravljeni z nenavadno naglico. Zlasti proti koncu pride do prenasičenosti z dogajanjem, ki ponekod privede do nejasnosti in celo grozi s porušenjem strukture, ki že v osnovi ni kdove kako trdna. V prenapihnjenem finalu se vseskozi nekaj dogaja, a se bolj malo zgodi.

 

Filma Varuhi galaksije: Drugo dejanje tako ne gre preprosto odpisati. Številne dobre strani, denimo tehnično brezhibnost, dodatno oplemenitijo številni človeški trenutki, ki jih pri večini konkurence ni najti. Po drugi strani pa zaradi mnogih pomanjkljivosti še zdaleč ne spada med največje dosežke studia Marvel – kompaktnost prvenca se je porazgubila v nejasni zmesi posrečenih in malo manj posrečenih elementov.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=2cv2ueYnKjg[/embedyt]

null