28. 10. 2023 / Film/TV

V pričakovanju 34. Liffa

Spet se bliža tisti čarobni čas v letu – čas za Ljubljanski mednarodni filmski festival, Liffe! Med 8. in 19. novembrom se bo v Ljubljani in nekaterih drugih slovenskih mestih odvrtelo kar 89 celovečernih in okoli 15 kratkih filmov, v spremljavi raznih dogodkov, kot so pogovori z ustvarjalci in mojstrske delavnice.

Filmi se bodo predvajali na več različnih lokacijah po Ljubljani: v Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, Kinodvoru, Slovenski kinoteki in Kinu Bežigrad, na ogled pa bodo tudi v mariborskem kinu Maribox, celjskem Kinu Union in v novomeškem Anton Podbevšek Teatru. Novost med prizorišči je letos dvorana AGRFT, s pomočjo katere bodo organizatorji festivala skušali zapolniti vrzel, ki jo je pustilo zaprtje Kina Komuna. Peščica filmov bo še vedno na voljo za ogled na zahtevo (VOD) na uradni strani festivala, prav tako bo ogled izbranih filmov svojim naročnikom omogočal tudi glavni sponzor festivala, Telekom.

Letošnjo edicijo festivala bosta tematsko obarvali sekciji Retrospektiva, v sklopu katere se bodo odvrtela dela italijanskega režiserja Francesca Rosija in drugih ustvarjalcev italijanskega političnega filma, in Fokus: Argentina, kjer si bomo lahko ogledali peščico najnovejših filmov te oddaljene južnoameriške države izpod rok t. i. tretje generacije prebojnih režiserjev.

Od slovenskih ustvarjalcev bodo letos na voljo trije celovečerci, vsi v sklopu sekcije Predpremiere. Niti besede Hanne Slak, slovenske režiserke, ki ustvarja v Nemčiji, je napeta družinska drama o težavnem odnosu med sinom in materjo, ki poskuša najti ravnotežje med svojo glasbeno kariero in skrbjo za sina. Janez Burger v svojem šestem celovečercu, Opazovanje, raziskuje moč nasilja skozi fiktivno zgodbo o pretepu fanta, ki so ga v živo prenašali po spletu množicam ljudi, a nihče ni ukrepal. Veliko pozornosti bo zagotovo deležna slovenska manjšinska koprodukcija Varuhi formule, zgodovinska reimaginacija dogodkov po dolgo zamolčani jedrski nesreči na območju Jugoslavije na vrhuncu hladne vojne in medicinskemu odkritju, ki je temu sledilo.

Sicer pa bo tudi letošnji Liffe zapolnjen z znanimi imeni. S tega vidika bo še posebej zastopana japonska kinematografija, in sicer z novo družinsko psihološko dramo Pošast Hirokazuja Kore-ede (Tatiči, Posrednik), zgodbo o vdoru kapitala v neokrnjeno lokalno okolje Zlo ne obstaja Rysukeja Hamaguchija (Drive My Car), krvavo samurajsko akcijo Kubi Takeshija Kitana (Hana-bi), Krvne prijateljice Mamoruja Oshiija (Ghost in the Shell), o vampirki, ki se skuša prebiti do darovalske krvi svojih prijateljic. Tu pa je tudi še nemško-japonska koprodukcija Popolni dnevi Wima Wendersa (Nebo nad Berlinom) o spokojnem življenju čistilca javnih stranišč. Največja atrakcija bo skoraj zagotovo zmagovalec letošnjega beneškega festivala, grški režiser Yorgos Lanthimos, s svojo nadrealistično zgodovinsko dramo Nesrečna bitja z Emmo Stone v glavni vlogi. Na drugi strani si bomo lahko ogledali povsem realistično, a nadrealistično zvenečo zgodovinsko dramo Interesno območje Jonathana Glazerja, ki je v Cannesu osvojila nagrado žirije, o nacističnem komandantu in njegovi družini, katerih dvorišče meji na koncentracijsko taborišče Auschwitz.

S programa velja posebej omeniti še polurni film Pedra Almodovarja Čuden način življenja s Pedrom Pascalom in Ethanom Hawkom v vlogah kavbojskih ljubimcev, gruzijsko grenko-sladko romanco Kos kos robida Elene Naveriani, ki je v Sarajevu osvojila glavno nagrado, zgodbo o ženi Elvisa Presleya Priscilla Sophie Coppole, okoljsko obarvano psihološko dramo Rdeče nebo Christiana Petzolda, ki je na Berlinalu osvojila nagrado žirije, ter dansko zgodovinsko dramo Pankrt z Madsom Mikkelsonom kot pohlevnim kolonizatorjem v glavni vlogi.

Sicer pa bodo program popestrili še trije sklopi kratkih filmov Evropa na kratko, otroško-mladinski program Kinobalon in sekcija Ekstravaganca, ki jo zapolnjujejo bolj žanrski, krvavo-komični izdelki.

Celoten program festivala je dostopen tukaj.


Uredila: Tinkara Uršič Fratina

                                        
Vir: Liffe