29. 7. 2016 / Film/TV

Ta nora 80a (Everybody Wants Some!!)

Linklater je Ta nora 80a (Everybody Wants Some!!) označil za duhovno nadaljevanje Dazed and Confused (1993), toda prav tako bi bilo lahko nadaljevanje lanske uspešnice Fantovska leta (Boyhood). Tako Dazed and Confused kot Fantovska leta namreč končata na pozitivni noti, s pričakovanjem neke nove življenjske epohe. In na prvi pogled se tudi ta film zdi kot nostalgično spominjanje na čas študija.

 

Dogajanje se začne s prihodom Jaka (Blake Jenner) na kolidž, na zaslonu pa ura kot v kakšnem akcijskem trilerju odšteva čas do začetka predavanj. Jake je visok, mišičast, pravilnih obraznih potez, član bejzbol ekipe, a vseeno dovolj pameten in prefinjen, da je lahko všečen protagonist. Zaradi športne štipendije živi s svojo bejzbol ekipo, katere člani, vsaj na prvi pogled, popolnoma odgovarjajo stereotipu ameriškega »jocka«. Polni sebe, zagnani in nabildani tekmujejo v vsem, od igranja bejzbola in osvajanja punc do tega, kdo potegne največji dim iz džointa. Jake se sicer trudi vključiti v to družbo, toda vseeno drži neko zdravo razdaljo od vseh razvratov. Prisoten je še klasičen ljubezenski zaplet, ko se Jake zaljubi v Beverly (Zoey Deutsch), študentko plesa, v mnogih pogledih njegovo nasprotje, ki ga seveda dopolnjuje in iz njega izvabi njegovo poetično stran.

 

Iz podane osnovne zgodbe bi se dalo reči, da gre le za še eno lahkotno komedijo v stilu Ameriške pite in njenih 37 nadaljevanj. Fantovska leta, trilogija Pred zoro/sončnim vzhodom/polnočjo (Before Sunset/Sunrise/Midnight) in Dazed and Confused so filmi z že večkrat videnimi, klasičnimi zapleti, ki funkcionirajo zaradi Linklaterovega pristopa do teh klišejev. Svoje like vedno izdela do potankosti, samo snemanje pa temelji bolj na improvizaciji in kemiji med igralci kot pa na strogem sledenju scenariju. Enako velja za Ta nora 80a. »Jocki« za Linklaterja niso le stereotip prepotentnega športnika z možgani v velikosti lešnika, temveč skozi njih prikaže izgubo identitete in podreditev črednemu nagonu. Na začetku se nam zdijo Jakovi soigralci zanimivi in zabavni, toda skozi film se njihova dejanja stopnjujejo, tako da na koncu izgledajo kot karikature samih sebe. In zato so osemdeseta, čas, ko je Amerika in z njo tudi popularna kultura šla do absurda, do parodije same sebe, v bistvu idealno obdobje za ta film.

 

Kljub vsemu pa je Ta nora 80a še vedno lahkotna komedija in pravi poletni film. Linklater se ne zateče k moraliziranju in pusti gledalcu, da sam izlušči poanto filma.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=y6raUs0CiCQ[/embedyt]

everybody