22. 7. 2017 / Film/TV

Sherlock (4. sezona, 2010–)

Kultna serija, ki jo lahko spremljamo že sedem let, je končno prikorakala v svojo četrto sezono. Čakanje nanjo so ustvarjalci omilili z lanskoletnim vmesnikom The Abominable Bride, ki je komaj potešil želje zavzete in zveste publike. Verjetno najbolj temačna in zavita od vseh svojih predhodnic, se četrta sezona osredotoča na preteklosti glavnih likov in kako le-ta vpliva na to, kar so postali.

 

Čeprav se prva epizoda (The Six Thatchers) in začetek druge (The Lying Detective) razvijata relativno homogeno in jasno, se začnejo v drugem delu druge epizode stvari zapletati s počasnim odkrivanjem zavitih blodenj glavnega junaka. Začetek sezone je tako bolj usmerjen v Maryjino preteklost, v nadaljevanju pa postane nekakšen duh spremljevalec naših junakov.

 

Zadnja epizoda The Final Problem ne nosi takšnega imena po naključju, saj se v njej razrešijo in izkristalizirajo marsikateri misteriji, ki so se nakopičili skozi čas. Med njimi najbolj presenetljiv je razplet zgodbe o Sherlockovem psu Redbeardu in njegovi skrivni sestri Eurus, prav tako odličen je novi antagonist, Culverton Smith (Toby Jones), ki je še bolj izprijen od svojih predhodnikov. Na koncu je Sherlock globoko spremenjen človek; še vedno se ga drži hladnost in vzvišenost, a ji je sedaj pridan dih čustev in empatije, kar je posledica pretresov, ki jih doživi v tej sezoni.

 

Čeprav sta Moffat in Gatiss že lansko leto povedala, da je scenarij za peto sezono napisan, do sedaj novih snemanj še nista napovedala. Kakor izgleda, se je Sherlock s četrto sezono uradno zaključil, vendar bomo počakali še vsaj do božiča, ko nas ustvarjalca še lahko presenetita s kakšnim divjim napovednikom naslednje sezone.

 

Napovednik za 4. sezono:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=FOXZgRTfSUA[/embedyt]

Sherlock (series 4)