11. 9. 2021 / Film/TV / Recenzija

Shadow and Bone

Ustvarjalec: Eric Heisserer
Igralska zasedba: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux, Freddy Carter, Amita Suman, Kit Young
Datum izida: 23. april 2021 (Netflix)
Ocena: 8

Netflix že nekaj časa kot po tekočem traku proizvaja lastne originalne serije fantazijskega žanra (donosna niša, očitno), zato napoved še ene tovrstne nadaljevanke ni vzbudila velikega presenečenja – kvečjemu rahlo zaskrbljenost in nemir v pričakovanju prikaza vseh načinov, na katere lahko velika produkcijska hiša v televizijski upodobitvi polomi in razcefra povsem spodobno knjižno predlogo.

Nadaljevanka Shadow and Bone, posneta po istoimenski seriji romanov pisateljice Leigh Bardugo, se je presenetljivo izkazala za sicer fantazijskih klišejev in tropov poln, pa vendarle prav prijeten in gledljiv košček fantazijskega kinematografskega sveta. Napovedana je druga sezona serije, ki jo lahko predvidoma pričakujemo v letu 2022.

Nadaljevanka se dogaja v fiktivnem svetu, natančneje v pravljično-distopični deželi s pridihi cesarske Rusije, imenovani Ravka, ki jo od preostalega sveta ločuje velikanski pas temačne magije, poln grdih in krvoločnih krilatih stvorov. Dogajanje je osredotočeno na zgodbo protagonistke Aline Starkov, osirotele vojaške kartografinje, ki ugotovi, da ima izjemno sposobnost priklica čiste sončne svetlobe in tako pripada čarobnemu redu bojevnikov z nadnaravnimi sposobnostmi, ki se imenujejo Grisha/Griša. Njena sposobnost med drugimi pripadniki reda Grisha (v katerem prevladujeta manipulacija z vodo, ognjem in vetrom ter zmožnost zdravljenja in upravljanja človeških čustev) močno izstopa in jo povzdigne v svetnico oziroma skoraj božanstvo, to pa jo istočasno postavi tudi v veliko nevarnost.

Nadaljevanka istoimensko literarno trilogijo združuje s še eno serijo romanov omenjene avtorice, Vranjo šesterico (Six of Crows), ki se dogaja v istem svetu oziroma ciklu, imenovanem Grishaverse (v prevodu Griševje ali Griševsko vsemirje). Six of Crows postavlja v ospredje dogodivščine pretkane roparske tolpe, njena zgodba pa je spretno vtkana v Netflixovo adaptacijo in izstopa predvsem v trenutkih dobro odmerjenega humorja in komične sprostitve.

Združitev obeh literarnih serij v isti televizijski adaptaciji se je izkazala za izjemno uspešno – s tem se vrzeli v zgodbi medsebojno zapolnjujejo in celo zelo prikladno pokrivajo, dogajanje tako ni monotono, temveč razgibano in zanimivo, predvsem pa prehajanje med različnimi pripovednimi linijami razbremeni sicer klišejsko in precej formulaično osrednjo pripoved o magičnem junaškem izbrancu (oziroma izbranki), ki se mora po odkritju svojih nadnaravnih moči podati na nevarno nalogo in izpolniti svojo epsko usodo.

Serija je požela precejšen uspeh in zadovoljila tako ljubitelje knjig kot tudi tiste, ki so se z Griševjem srečali prvič. Gre za vizualno in estetsko dovršen kinematografski izdelek, ki z barvito razgibanostjo ustvarja prijetno, relativno sproščujočo, pa tudi zanimivo in na trenutke napeto gledalsko izkušnjo.

Vsebinsko je serija sicer precej enostavna in ne sega v zavidljive globine pripovedne kompleksnosti, vendar pa je dobro zastavljena in smiselno strukturirana. Zgodba se odvija na razumljiv način in sledi logičnemu, premišljenemu toku dogodkov, ki se sklenejo v smiselno, zaokroženo celoto. Poenostavljeno: vsebina serije ima rep in glavo, kar dokazuje, da je včasih dobro, če televizijska adaptacija vsaj približno zvesto sledi izvirnemu materialu in ga ne preoblikuje v povsem novo, nekonsistentno in pogosto majavo umetniško vizijo izvorne pripovedi (kar je pri adaptiranju fantazijskih del zadnje čase očitno kar popularnen prijem).

Ustvarjalci serije so se vsekakor potrudili in igralsko zasedbo izbrali tako, da liki vizualno izvrstno ustrezajo literarnim opisom, kar pripomore k oprijemljivosti in realističnosti fiktivnega dogajanja. Vloge so bile po večini tudi solidno odigrane, med njimi pa izstopa predvsem Ben Barnes, ki je po upodobitvi princa Kaspijana v Zgodbah iz Narnije (2008) z vlogo temačnega in kompleksnega generala Kirigana nadvse uspešno (in čedno) obnovil in nadgradil svoj fantazijski repertoar.

Shadow and Bone je spretno zastavljena in dobro posneta serija, ki jo odlikujejo lep snemalni slog, prikladna in zapomnljiva glasbena podlaga, spodobna igralska zasedba in dovolj zanimiva zgodba, da si bodo ljudje z veseljem ogledali tudi nadaljevanje.


Lektorirala: Nataša Martina Pintarič